Křížovka tvoří světoznámý obraz Dřevorubec

jemelik_drevorubec_krizovka.jpg

Pelhřimovskému Muzeu rekordů a kuriozit přibyla do sbírky křížovka složená z několika dílů, které dohromady tvoří obraz. Autorem je špičkový řešitel křížovkářských úloh Vladimír Jemelík. A jeho barevná křížovka představuje světoznámý obraz Dřevorubec od ruského malíře Maleviče. Výtvor byl uznán jako skutečná rarita mezi figurálními křížovkami. Obraz tvoří 76 křížovek.

"Ti luštitelé vyluští křížovku a teprve když ty obrazy, o nichž neví, že patří k sobě, složí, tak vznikne přesná reprodukce toho obrazu,"

vysvětluje Miroslav Marek z agentury Dobrý den. Jednotlivé křížovky se nepropojují, ale jsou oddělené čárami. Je to vlastně obraz úplně stejný jako originál, jen jsou v něm křížovky. Jak dodává autor Vladimír Jemelík, kdo si chce přečíst jednotlivá písmena, možná bude potřebovat lupu.

"Všechny jsou čitelné, ale některá políčka, protože se ten originál převzal, a vložila se tam ta síťka, tak jsou v malých prostorách a je třeba se na to podívat přes něco většího."

Dřevorubec patří do kategorie těch nejobtížnějších křížovek vůbec. Žádnému z 27 soutěžících kroužků z České a Slovenské republiky se křížovky nepodařilo vyřešit bez chyb. K luštění by byl potřeba slovník.

"Pletina tmáně to je jako spleť tmavého křoví, plpa, to je valašsky těsto, Steidl je jméno, Rožnov je vesnice, uhnaná je uštvaná, okatět se je koukat velkýma očima,"

vysvětlil některé záludnosti křížovky Vladimír Jemelík.

V průběhu svého vývoje byli pod křížovkami podepsáni i velikáni naší kultury. Všeobecně se příliš neví, že křížovka byla vynalezena v českých zemích, i když ve světě je považována za americký vynález. Přesto existují důkazy o českém prvenství. Autorkou má být žena a agentura Dobrý den se pokusí získat originál křížovky. Důkazy o českém prvenství by se měly objevit v příštím vydání České knihy rekordů.