Kroměříž

Kroměříž, photo: CzechTourism

V následující rubrice společně se Zdeňkou Kuchyňovou navštívíme město Kroměříž, které bývá také nazýváno "Hanáckými Aténami".

Kroměříž patří mezi klenoty České republiky. Nejvyššího uznání se městu dostalo koncem roku 1998 zápisem zdejších zahrad a zámku na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Kroměříž,  photo: CzechTourism
Rozkvět Kroměříže, která byla majetkem olomouckých biskupů, byl přerušen v 17. století vpádem švédských vojsk, kdy z poměrně velkého města zůstalo pouhých 60 domů. O jeho znovuobnovení se zasloužil biskup Karel Lichtenstein z Kastelkornu, pod jehož vládou doslova vstalo z trosek. Byly založeny zahrady, přestavěn zámek a postaveno mnoho domů na Velkém náměstí. Návštěvníky Kroměříže, jak poznamenal náš průvodce Bruno Zenzinger, určitě zaujme radnice se svými neobvyklými hodinami.
Arcibiskupský zámek,  foto: Andrea Fajkusová
V jižním cípu náměstí stojí 84 metrů vysoká věž kroměřížského zámku - nejvýznamnější památky města. Pamatuje návštěvy panovníků jako např. Přemysla Otakara II, Jana Lucemburského, Karla IV, Jiřího z Poděbrad a nebo císařů Zikmunda a Marie Terezie. Snad nejznámější je Sněmovní sál, kde se roku 1848 konal ústavodárný říšský sněm rakouské monarchie.

Arcibiskupský zámek je však znám především díky galerii s obrazy Tiziana, Cranacha či van Dycka. Nejcennějším obrazem je Tizianův Apollón a Marsyas. Reprezentační prostory zámku jsou i dnes vyhledávaným místem pro pořádání různých odborných sympozií a zajímají se o něj i filmaři. Například režisér Miloš Forman zde natáčel film Amadeus a profil věže zámku najdete na české tisícikorunové bankovce. Součástí zámeckého komplexu jsou i zahrady, které jsou nejenom zelené plíce města, ale současně představují i jednu z nejvýznamnějších památek zahradní architektury v České republice i v Evropě. Já jsem s panem Zenzingerem zamířila do Podzámecké zahrady.
Kroměřížské zahrady,  photo: CzechTourism
Nedaleko Pozdámecké zahrady se nacházejí Arcibiskupské vinné sklepy. Když zakladatel města Kroměříže biskup Bruno ze Schauenburku nechal vysadit první řádky vinohradů, zřejmě netušil, že zahajuje tak dlouhou vinařskou tradici, která přetrvá až do našich dní. Arcibiskupské vinné sklepy s rozlohou více než tisíc metrů čtverečních datují svůj vznik letopočtem 1266 a vděčí za to právě tomuto biskupovi. O necelé století později udělil Karel IV. sklepům - jako jediným v Evropě - privilegium výroby mešního vína a od těch dob se zde uchovává víno, jehož kvalita je pod církevním dohledem. Dozrává v obrovských starých sudech a u jednoho z nich jsme se zastavili s Janou Knapkovou z okresního úřadu Kroměříž. Dnešní produkce Arcibiskupských sklepů zahrnuje 4 odrůdy suchých vín - víno králů ryzlink rýnský, ohnivé rulandské šedé a červené svatovavřinecké mají původ na vybraných vinicích jižní Moravy. Toledo, vlastně odrůda Merlot, se dováží z prosluněných strání španělské Valencie. Specialitou sklepů je delikátně aromatický sladký Muškát Ottonel. A když od všeho ochutnáte a vinné sklepy opouštíte, mají pro vás připraven test střízlivosti. V Kroměříži můžete navštívit i mincovnu. Mince se zde začaly razit za vlády Rudolfa II. Tehdejší kardinál František Dietrichštejn, historiky přezdívaný "Moravský Richelieu", dovedl úšpěšně využívat kontaktů s habsburským dvorem a právě na císaři Rudolfu II. si vymohl obnovu středověkého privilegia olomouckých biskupů razit vlastní minci.

10
49.298961600000
17.390605900000
default
49.298961600000
17.390605900000