Kuba odmítla obě české protestní nóty požadující propuštění zadržovaných českých občanů

Kubánská vlajka

Situace poslance Ivana Pilipa a bývalého studentského aktivisty Jana Bubeníka, které od pátku drží kubánské úřady ve vězení pro disidenty v Havaně, je stále nejasná. Česká strana od kubánských úřadů žádnou oficiální zprávu o konkrétních důvodech jejich uvěznění. Na české protestní nóty požadující jejich propuštění kubánská strana nereagovala ani při středečním jednání českého chargé d'affaires na havanském ministerstvu zahraničí a označila je za nepřijatelné, arogantní a obsahově drzé. Připravila Kateřina Brezovská.

Ivan Pilip
Ivan Pilip a Jan Bubeník byli zadrženi v pátek provincii Ciego de Ávila po setkání s místními disidenty. Nyní jsou oba ve věznici pro politické vězně Villa Marista, která má přísnější režim než vazba, v níž byli v prvních dnech. Nemají možnost situaci konzultovat s právníkem. Kubánci je drží za mřížemi, aniž proti nim vznesli obvinění. Komunistický list Granma však napsal, že Češi budou postaveni před soud jako američtí špioni. Věznice Villa Marista nemá na Kubě dobrou pověst. Přední kubánský disident Elizardo Sánchez uvedl, že jejich přemístění do této věznice znamená přitvrzení postupu Castrova režimu. Za celých 42 let si nepamatuji podobný případ zacházení s cizinci," řekl Sánchez. Solidaritu s oběma Čechy vyhlásila jako první Americká prestižní nevládní organizace Freedom House, která je spojována s jejich cestou. S touto organizací před několika lety spolupracoval politolog Jiří Pehe, kterého jsem se zeptali, jaké následky může mít další zadržování českých občanů na Kubě... Ve středu se do případu vložila i Česká katolická církev. Vatikánský státní sekretariát požádala o intervenci ve prospěch obou českých občanů. Kardinál Miloslav Vlk zaslal také dopis havanskému arcibiskupovi, v němž obvinění označil za absurdní a zároveň ho požádal, aby bylo umežněno Pilipovi, jako katolíkovi, setkání s knězem.

Situací Pilipa a Bubeníka se ve středu zabývala také Poslanecká sněmovna. Její místopředsedkyně Petra Buzková odeslala šéfovi kubánského parlamentu dopis vyjadřující víru, že podpoří žádost o okamžité propuštění Pilipa a Bubeníka na svobodu a jejich návrat do ČR. Zahraniční výbor sněmovny doporučil, aby byla pozastavena účast české parlamentní delegace na zasedání Meziparlamentní unie, jež se má konat v dubnu právě v Havaně, Jiří Payne z ODS doplnil důvody: K okamžitému propuštění Ivana Pilipa a Jana Bubeníka vyzvalo Kubu americké ministerstvo zahraničí. Podle Spojených států jsou důvody pro jejich zadržení vykonstruované.