Kubiceho kauza nekončí

Jan Kubice
0:00
/
0:00

Sociální demokraté v úterý v Poslanecké sněmovně znovu kritizovali ODS, kterou viní z podílu na vzniku takzvané Kubiceho zprávy. Podle socialistů někteří občanští demokraté zneužili policii k politickým účelům, a ovlivnili tak výsledek loňských červnových voleb. Sociální demokraté proto dlouhodobě prosazují zřízení sněmovní vyšetřovací komise, která by se zabývala okolnostmi vzniku Kubiceho zprávy. Čeho se tato zpráva týkala a jak probíhala úterní sněmovní debata?

Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice několik dnů před loňskými sněmovními volbami uvedl, že se tehdejší premiér Jiří Paroubek, ministerstvo vnitra a policejní prezident snaží ovlivňovat vyšetřování některých případů. Svá slova dokládal písemnou zprávou, kterou přinesl na jednání sněmovního bezpečnostního výboru. Zpráva poté unikla do médií a už zhruba rok vyvolává spory mezi vládními a opozičními poslanci. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil v úterý informoval poslance o závěrech analýzy Kubiceho případu Vrchním státním zastupitelstvím, podle nichž se informace o prorůstání organizovaného zločinu do státní správy nepotvrdily. Podle občanského demokrata Jiřího Pospíšila je ale zpráva zastupitelství příliš obecná než aby se z ní daly vyvodit jasné závěry:

"Na základě této zprávy nelze říci, zda byla či nebyla zneužívána policie, zda bylo či nebylo zasahováno do trestních kauz, protože státní zástupci měli velmi omezené pravomoci, nemohli vstupovat do spisů. Jejich konstatování tedy byla velmi obecná, povšechná, a na základě nich konstatovat, že k něčemu došlo nebo nedošlo mi připadá jako zavádějící."

Podle očekávání se kolem případu strhla ostrá diskuse. Jak řekl šéf poslanců ČSSD Michal Hašek, debata to byla smutná:

Zpředu: Jiří Paroukek,  Michal Hašek a Bohuslav Sobotka,  foto: ČTK
"Koalice po vzoru pštrosa strká hlavu do písku a tváří se, že žádný problém není. Je při tom podporována pány Pohankou a Melčákem v situaci, kdy i o panu Pohankovi je zmínka v Kubiceho zprávě. To nechť si vyřídí koalice se svými dvěma přeběhlíky. Pro sociální demokracii platí to, co jsme opakovaně deklarovali - pro nás kauza Kubice neskončila, my budeme využívat každé vhodné příležitosti včetně parlamentní půdy pro to, abychom připomněli, o co šlo."

Poslanci nakonec nepřijali žádné usnesení. Opozice neprosadila návrh, který by vyzval k vyvození odpovědnosti vůči Kubicemu a jeho spolupracovníkům. ČSSD znovu zopakovala, že bude usilovat o zřízení vyšetřovací komise ke Kubiceho zprávě. Předsedkyně poslaneckého klubu Strany zelených Kateřina Jacques zatím nevidí ke vzniku podobné komise důvod:

"Domnívám se, že orgány činné v trestním řízení musí dokončit svoji práci, a že nemá smysl a není také vhodné zřizovat vyšetřovací komise k otevřeným spisům."

Také ODS považuje ustavení parlamentní komise za zbytečné. Předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek je ale připravený navrhovat tento bod tak dlouho, dokud neuspěje:

"Naše odhodlání v této záležitosti, která podle nás ovlivnila výsledek voleb do Poslanecké sněmovny, je stoprocentní, to znamená, že i kdyby to nebylo na této schůzi Poslanecké sněmovny, tak to budeme navrhovat na příští, na další, až jednou, kdy vládní koalice dojde k rozumu. Budeme to tak dlouho opakovat, až s celou věcí budeme hotovi."