Nový volební model by měl posílit pozici vítěze voleb

Mirek Topolánek (vpravo) a Ivan Langer (uprostřed) s Jiřím Pospíšilem, foto: ČTK

Vláda ve středu jednala o volebních modelech pro příští volby. Nejsilnější vládní strana ODS se chce vyhnout patovým situacím, které nastaly po volbách v r. 2006. Navrhuje mimo jiné bonusy pro vítěze. Menší koaliční strany však mají výhrady a opozice s návrhem volebních bonusů nesouhlasí vůbec. Podrobnosti má Milena Štráfeldová

Mirek Topolánek  (vpravo) a Ivan Langer  (uprostřed) s Jiřím Pospíšilem,  foto: ČTK
Díky vyrovnaným volebním výsledkům trvalo vyjednávání o současné vládní koalici celé měsíce. Prakticky se zablokovala i činnost sněmovny. Podle politologa Tomáše Lebedy je to důsledek současného volebního modelu:

"Vlády jsou velmi nestabilní, křehké, a to by se mělo změnou volebního systému napravit."

Vládní ODS proto chce vybrat efektivnější model, počítá i s bonusovými křesly pro vítěze voleb. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil kabinetu předložil celkem šest způsobů, jak přepočítávat voličské hlasy na mandáty. Ministři z nich pro další jednání vybrali tři: řecký, skotský a nizozemský.

Ivan Langer  (vpravo) a Jiří Pospíšil,  foto: ČTK
"Vedle těchto tří modelů bylo ještě navrženo, abychom přidali model, který připravovala tzv. Tošovského vláda ve druhé polovině 90. let, jako určitý model, který může být též připraven do podrobnější úpravy a může být též předmětem dalších diskusí,"

dodal po jednání vlády ministr Pospíšil. Vláda mu uložila, aby do měsíce navrhl řešení, které by vyhovovalo všem, tedy i menším vládním stranám. Právě tady je totiž jeden z velkých problémů současného volebního modelu. Lidovci a zelení získali sice ve volbách zhruba stejný počet hlasů, KDU-ČSL má ale ve sněmovně třináct křesel a zelení jenom šest.

Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Se zvýhodněním vítěze voleb nesouhlasí opoziční sociální demokracie. Začátkem tohoto týdne to potvrdil její předseda Jiří Paroubek:

"Z hlediska zájmu sociální demokracie by nejsnazší bylo podporovat variantu osmnácti volebních obvodů, protože to by vedlo de facto k vytvoření dvou velkých politických stran. Vedlo by to ale také k eliminaci nejméně dvou dalších stran z politického spektra. A já říkám, že zájmy strany jsou jedna věc a zájmy země jsou druhá věc."

Jiří Paroubek přitom poukazuje na tradiční pluralitní charakter středoevropské politiky. Podle současných průzkumů veřejného mínění by přitom volby vyhrála sociální demokracie s náskokem až deseti procent na ODS.