Shoda na novém premiérovi

Jan Fisher, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Dosavadní šéf Českého statistického úřadu Jan Fischer má být premiérem úřednické vlády, která Česko přivede k podzimním předčasným volbám. Shodli se na tom na nedělním večerním jednání zástupci tří stran končící koaliční vlády a ČSSD.

Jan Fisher,  foto: ČTK
Předseda vlády v demisi Mirek Topolánek uvedl, že jde o předběžnou dohodu, kterou ještě musí ratifikovat patřičné orgány jednotlivých stran. Současně vysvětlil, proč by měl být novým premiérem zrovna Jan Fischer, kterého s nabídkou seznámil na přelomu pátku a soboty:

Mirek Topolánek,  foto: ČTK
"Jan Fischer splňuje všechny požadavky na to, aby ho mohla nominovat kterákoliv strana. Tři roky se účastní jednání vlády, to znamená, že zná detailně celou agendu. Je to člověk, který je velmi dobře jazykově připraven a naprosto standardně se pohybuje v evropských strukturách, protože je členem mnoha mezinárodních i evropských institucí. V tomto smyslu naprosto splňuje všechny parametry na člověka, na kterém jsme se nemuseli ani nijak domlouvat."

Jak doplnil šéf sociální demokracie Jiří Paroubek, dohoda obsahuje i termín předčasných voleb a střídání vlád:

"Dohodli jsme se na termínu předčasných voleb 9. a 10. října. Předpokládáme, že bude společně předložen návrh ústavního zákona, kterým bude zkráceno volební období. Dohodli jsme se také na ukončení mandátu vlády ke dni 9. května. Dohodli jsme se, že je vůle se dohodnout také na určité podpoře nově vzniklé vlády nestranických odborníků."

Kandidát na premiéra Jan Fischer ke své nominaci uvedl:

"O té nabídce jsem věděl, byla se mnou projednána a pokud k tomu dojde, tak jsem připraven tuto službu pět měsíců převzít."

Mandát Fischerovy vlády však bude velmi omezený. Soustředí se na dokončení českého předsednictví Evropské unie, přípravu rozpočtu na příští rok, boj s ekonomickou krizí a běžnou administraci státního aparátu.

Jiří Paroubek,  foto: ČTK
A co si o volbě Jana Fischera myslí politolog Jiří Pehe?

"Jestli ta vláda má být skutečně vládou expertů, tak je volba pana Fischera poměrně dobrým rozhodnutím. Je to skutečně člověk, který nemůže nikoho z politiků nějakým způsobem urazit, je to politický 'neutrál', a zároveň je to člověk dostatečně erudovaný, světa znalý, aby se v té funkci dokázal těch pět měsíců orientovat a Českou republiku reprezentovat v zahraničí. Rozhodně z těch všech možných řešení, která se nabízela v této chvíli, to není zdaleka to nejhorší."

A nemůže mu být předhazováno jeho několikaleté členství v Komunistické straně Československa?

"Bude mu samozřejmě předhazováno některými skupinami politiků z pravé části politického spektra. Myslím si, že to je otázka spíše toho, zda se nějakým způsobem výrazně angažoval v těch letech před listopadem a zda-li někomu ublížil nebo neublížil, protože víme, že jsme měli v české politice od roku 1989 ve vysokých funkcích hned několik bývalých členů komunistické strany, dokonce i v těch politických stranách, které se zaklínají antikomunismem a jsou napravo od politického středu."