Kühnl kandidátem na lídra čtyřkoalice

Karel Kuhnl

Republikový výbor Unie svobody na svém víkendovém zasedání v Humpolci zvolil předsedu strany Karla Kühnla za kandidáta na lídra čtyřkoalice. Podrobnosti má Zdeněk Vališ.

Karel Kühnl potvrdil roli jasného favorita, přestože se v uplynulých týdnech v Unii svobody spekulovalo i o jiných jménech, například o bývalém

Karel Kuhnl
ministru zahraničí Josefu Zieleniecovi. O lídra čtyřkoalice, který ji povede do voleb a stane se tak i kandidátem na premiéra, bude Kühnl soutěžit s málo známým lidovcem Jaroslavem Kopřivou a s místopředsedou ODA Michaelem Žantovským. Političtí pozorovatelé se však vesměs shodují, že největší šance má šéf unionistů. Není v politice nováčkem, má mediální image razantního muže, zastupuje v čtyřkoalici druhou největší stranu, přičemž ambice lidovců, nejsilnější strany, budou pravděpodobně naplněny získáním postu předsedy Senátu. Za určitý handicap Karla Kühnla mohou naopak někteří lidé považovat právě fakt, že už je známým politikem, zatímco čtyřkoalice v případě svého volebního vítězství slibuje zásadní změnu politiky. V odpovědi na dotaz Radia Praha, zda on sám se považuje za symbol této změny, Karel Kühnl nezaváhal. Při výběru lídra čtyřkoalice se ovšem Karel Kühnl může setkat rovněž s námitkou, že je předsedou jedné ze čtyřkoaličních stran a jeho volba by zákonitě znamenala, že Unie svobody se stává hlavní koaliční silou. Zazněly hlasy, že pro ostatní členy koalice by mohlo být obtížné přijmout jako svého lídra někoho, kdo je úzce spjat s vedením některé ze stran. Karel Kühnl s tímto názorem nesouhlasí. Všichni tři kandidáti na lídra čtyřkoalice mají nyní zhruba pět týdnů na to, aby ostatní přesvědčili, že právě oni jsou tou pravou osobou. Lídra má zvolit do konce ledna osmičlenná politická rada, ve které mají lidovci a Unie svobody tři zástupce, zbývající dvě strany po jednom. Souběžně se jmenováním lídra by mělo v rámci čtyřkoalice dojít i k užší integraci. Jako první krok se rýsuje možnost vytvoření společného senátního klubu.