Kühnlova vláda

Karel Kühnl

Nový lídr čtyřkoalice Karel Kühnl, který v sobotu překvapivě nahradil v této funkci lidovce Cyrila Svobodu, obhajoval v pondělí před novináři svou stínovou vládu. Sám ale nevěří tomu, že by se všichni její členové stali po vítězství čtyřkoalice ve volbách skutečnými ministry. Podrobnosti má Zdeněk Vališ.

Karel Kühnl
Zatímco Cyril Svoboda se několik týdnů marně pokoušel sestavit stínovou vládu, kabinet Karla Kühnla schválila politická rada čtyřkoalice téměř okamžitě poté, co byl jmenován za lídra a tedy i potenciálního budoucího premiéra. Zpátky do funkcí by se v případě volebního úspěchu čtyřkoalice vrátila řada bývalých ministrů, dokonce i z vlády Václava Klause, či politiků, které lze jen těžko zařadit mezi nové tváře. Karel Kühnl v tom ale nevidí rozpor se slibem voličům, že se čtyřkoalicí přijde nová politika.

"Já si myslím, že to, že někdo byl pár měsíců nebo třeba i pár let v nějaké vládě, není diskvalifikací. Důležité je, zda dokáže dělat a přistupovat k politice novým stylem. Například Josef Zieleniec to prokázal svým postupem na konci roku 1997, kdy se právě z důvodů odporu k tomu v uvozovkách starému stylu vzdal všech politických funkcí. Odstoupil z vlády, vystoupil i z ODS."

Představa původního lídra Cyrila Svobody ale byla jiná. Počítal sice s některými známými politiky, ale chtěl dát příležitost i neokoukaným tvářím. Počítal rovněž s větším zastoupením žen. Karel Kühnl v tomto ohledu kritiku uznává.

"To, že tam je jenom jedna žena mě osobně také mrzí a neměl by to být obraz budoucí skutečné vlády."

Cyril Svoboda
Cyril Svoboda ale ztroskotal především proto, že odmítl vzít do stínové vlády svého stranického kolegu a dlouholetého rivala Miroslava Kalouska. Toho ale nemají příliš v oblibě ani jiné strany čtyřkoalice. Vadí jim především, že jako někdejší dlouholetý ekonomický náměstek ministra obrany je spojován s různými machinacemi, ke kterým došlo v resortu. Vedení lidovců však na přítomnosti Kalouska ve stínové vládě trvalo. V kabinetu Karla Kühnla zastává funkci ministra průmyslu. Lídr čtyřkoalice odmítl také spekulace o tom, že někteří členové jeho kabinetu jsou v soudním řízení.

"Soudní řízení je řízení, kdy bylo vzneseno obvinění, byla podána obžaloba. Nic takového - nebo já alespoň nevím - o žádném takovém případu."

Stínová vláda, kterou sestavoval Cyril Svoboda, měla mít čtrnáct členů. Kabinet Karla Kühnla jich má šestnáct. Podle dohodnutého klíče pro počet křesel pro každou stranu prý muselo k tomu navýšení dojít. Karel Kühnl ale ubezpečuje, že dnešní jmenovitá sestava ministerstev zcela určitě nebude tou jmenovitou sestavou, na níž se bude zakládat příští skutečná vláda. Ani jednotliví stínoví ministři nemohou podle Kühnla počítat s tím, že v případné reálné vládě zasednou.

"Logicky, když by příští vláda byla koaliční, složená ze čtyřkoalice a některého dalšího partnera, početně nemohou mít přirozeně všichni ta místa."

Na prvním zasedání se má čtyřkoaliční stínová vláda sejít tento čtvrtek. Kromě ní existuje už třetím rokem stínová vláda ODS vedená Václavem Klausem.