Kultura

Z filmu Bumerang

S kulturní rubrikou se vám hlásí Evelina Himalová. Pozornost zaměříme nejprve na televizní obrazovku, konkrétně na snímek Bumerang, jehož scénář napsal Jiří Stránský, předseda českého PEN klubu. Zavzpomínáme na velké pěvkyně - Emu Destinovou a Mariu Tauberovou a v závěru se vydáme na Verdiho festival.

Významné životní jubileum - 70. narozeniny - spisovatele, scenáristy, překladatele a předsedy českého PEN klubu Jiřího Stránského připomněl minulou neděli první program České televize uvedením snímku "Bumerang", jehož scénář napsal Stránský podle jedné z povídek ze své sbírky "Štěstí", inspirované vlastními zážitky z prvního věznění v padesátých letech. Film "Bumerang" vypráví příběh z komunistického uranového lágru: Po odhalení stalinského kultu se náhle mezi vězni ocitá muž, který ještě nedávno rozhodoval o jejich životě a smrti, vysoko postavený plukovník, velitel trestaneckých zařízení. Autentická situace, v níž je z věznitele spoluvězeň, vytváří prostor nejen pro svědectví o době a pro řadu absurdních paradoxů, ale i pro zamyšlení nad obecně platnými otázkami viny a odplaty, otázkami univerzální odpovědnosti. Filmové drama mužů určených k likvidaci krátce po natočení v roce 1996 zaujalo pozornost diváků nejen doma, ale i v zahraničí. Snímek byl předveden na festivalech v Americe a v Kanadě, kde se s ním seznámili i naši krajané, někteří z nich dokonce sami bývalí vězni, rovněž oběti mocenské zvůle té doby, jimž především je film věnován. Herec pražského Studia Ypsilon Jiří Schmitzer byl za ztvárnění hlavní role vyznamenán Českým lvem 1997. Režisér Hynek Bočan obdržel téhož roku za "Bumerang" na mezinárodním filmovém festivalu v Monte Carlu "Stříbrnou nymfu", která - jak tvrdí - patří z více než poloviny Jiřímu Stránskému za působivý scénář. Sám Jiří Stránský, který za něj dostal Cenu Českého literárního fondu, o kladném přijetí filmu také v zahraničí, říká...

Z filmu Bumerang
řekl Radiu Praha čerstvý sedmdesátník Jiří Stránský, bývalý politický vězeň, který dlouhá léta nesměl publikovat a do širšího povědomí veřejnosti vešel až v posledních letech, zejména zásluhou filmu "Bumerang", a ještě předtím snímku a televizního seriálu "Zdivočelá země", k nimž scénář napsal podle svých románů "Zdivočelá země" a "Aukce". Stránský je rovněž spoluautorem dokumentu "Ztráta paměti". Píše rozhlasové hry, fejetony, překládá z angličtiny beletrii, jednou z jeho posledních vlastních literárních prací je próza "Přelet", v níž se její hrdina, čtyřiapadesátiletý Jan Pařík, zamýšlí během letu z Ameriky do Amsterodamu, a potom cestou autem do nemocnice v Českých Budějovicích, nad průběhem životní poutě - své, svých příbuzných, přátel, ale i pomahačů gaunerů, slabochů či prospěchářů. V reflexi několika lidských osudů, tentokrát z doby normalizace, se Stránský zamýšlí - stejně jako ve všech svých dílech - především nad pojmy "mravnost" a "semknutost". Dovolává se při tom "paměti", jejíž ztrátu by nemělo dovolit svědomí. Ta se týká - jak jsme slyšeli - i zmíněného filmu "Bumerang". Režisér Hynek Bočan ke slovům Stránského dodává... uvedl v rozhovoru pro naše vysílání režisér filmu "Bumerang" Hynek Bočan.


Tento hlas, jak jste možná poznali, patřil Emě Destinnové a "její" Aidě ve stejnojmenné opeře slavného italského skladatele Giuseppe Verdiho, od jehož úmrtí letos uplyne 100 let. K poctě Emy Destinnové probíhají od 17. srpna na nádvoří historické radnice v Českých Budějovicích tradiční "Hudební slavnosti". V jejich programu se představí přední čeští i zahraniční interpreti, mezi nimi například venezuelská sopranistka Ines Salazarová či španělský tenorista Ignacio Encias, kteří vystoupí za doprovodu Českého filharmonického sboru Brno a Státní filharmonie Brno na závěrečném operním galakoncertu 8. září v českobudějovické Všesportovní hale. Součástí festivalu "Hudební slavnosti Emy Destinnové", na němž se s přízní publika jistě setká i Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK s dirigentem Leošem Svárovským a houslistou Pavlem Šporclem, jsou i dva koncerty v Třeboni. Na prvním, který se uskutečnil tuto sobotu v kostele sv. Jiljí, zazněly varhany a zpěv. Na dalším, který je plánován na 5. září, vystoupí v třeboňském zámku mezzosopranistka Jolana Fogašová za klavírního doprovodu Jána Salaye. Organizátoři vás na všechny akce srdečně zvou..!


Maria Tauberová je další velký hlas, který jsem dnes pro vás vybrala z galerie pěveckého umění. Jak víte, interpretka nedávno oslavila devadesáté narozeniny a Radio Praha bylo při tom. Vydavatelství Českého rozhlasu Radioservis k jejímu životnímu jubileu vydalo kompaktní disk se slavnými operními áriemi, které významná česká sopranistka Maria Tauberová v průběhu své umělecké kariéry nazpívala. Patří k nim mimo jiné i Oskar z 3. dějství opery Giuseppe Verdiho "Maškarní ples", ze které byla ukázka, a o níž bude v jiné souvislosti za chvíli řeč.


uvedl na okraj probíhajícího "Verdiho festivalu" i k programu nadcházejícího japonského turné spoluintendant Státní opery Praha Jiří Nekvasil, který je mimochodem v těchto dnech - až do 24. srpna - i režisérem několika nočních happeningů na mozartovské téma, konaných u příležitosti 10. jubilejní letní stagiony společnosti Opera Mozart ve Stavovském divadle v Praze. V jejím rámci se uskutečnila 13. srpna už 150. repríza "Dona Giovanniho", která se zde letos hraje čtvrtým rokem, a jak jsem vás začátkem prázdnin informovala, druhým rokem si v titulní roli této nádherné klasické opery Wolfganga Amadea Mozarta vyzkoušel sílu a možnosti svých hlasivek Daniel Hůlka, původně operní, veřejnosti však více známý jako pop-rockový zpěvák. Nezapomenutelným zážitkem v provedení oblíbeného interpreta asi navždycky zůstane "Dracula" v původním českém stejnojmenném muzikálu autorů Karla Svobody, Zdeňka Borovce a Richarda Hese, z něhož pro osvěžení paměti přinášíme ukázku...