Kvůli Světovému poháru v bězích na lyžích byly poničeny chráněné louky v Jizerských horách

Foto: ČTK

V pátek začíná ve Vesci na Liberecku Světový pohár v běhu na lyžích a v severské kombinaci. Pořadatelé přiznávají, že jde o generálku před Mistrovstvím světa v lyžování, které má Liberec hostit v roce 2009. Ve Vesci však díky oteplení nezbyla ani troška přírodního sněhu a organizátoři Světového poháru ho tak museli na běžeckou trať navézt. Dojeli si pro něj s těžkou technikou i do Chráněné krajinné oblasti v Jizerských horách. Podrobnosti má Milena Štráfeldová:

Foto: ČTK
Stovky nákladních aut svážely v minulých dnech sníh do nového běžeckého areálu ve Vesci. Na dráhu dlouhou kolem dvou a půl kilometru ho bylo potřeba deset tisíc kubíků. Pořadatelé tvrdí, že na základě dohody s Lesy České republiky sníh nakládali na parkovištích, silnicích a lesních cestách, podle ekologů ale dopravci s těžkou technikou najeli i na louku ve druhé zóně chráněné krajinné oblasti. K tomu podle mluvčího ministerstva životního prostředí Jakuba Kašpara neměli žádné oprávnění:

"Organizátoři Světového poháru v Liberci, ve Vesci u Liberce, se bohužel rozhodli řešit situaci s nedostatkem sněhu způsobem, který z hlediska ochrany přírody je naprosto nepřijatelný. Poslali těžkou techniku, bagry a těžké náklaďáky na území horských luk okolo Jizerky. Tam ten sníh sebrali, aniž by na to měli jakékoli povolení od orgánů ochrany přírody."

Foto: ČTK
Podle zákona o ochraně přírody a krajiny tak pachateli hrozí až dvoumilionová pokuta. Správa Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory nyní šetří, nakolik těžká technika oblast horských luk poškodila. Organizátoři Světového poháru ale tvrdí, že odvoz sněhu si předem dojednali. Pokud dopravní firmy, které sníh převážely, zajely i na chráněné území, nenesou za to prý pořadatelé závodu žádnou odpovědnost. Říká to tiskový mluvčí Mistrovství světa v lyžování 2009 Zdeněk Soudný:

"Pokud se tam skutečně ocitla technika toho, kdo nám sníh dováží, pak my toho litujeme, ale zodpovědnost je na řidiči, případně na společnosti, která se o to starala, protože zadání bylo jasné."

Foto: ČTK
Nejde však jen o škody způsobené na horských loukách. Stovky projíždějících nákladních aut vadily i obyvatelům okolních obcí. Ti si stěžovali na hluk, zvýšené emise a rušení nočního klidu. Dopravci navíc sebrali sníh i z větší části Jizerské magistrály, takže si tam dnes běžní lyžaři nezajezdí. Podle Jakuba Kašpara z ministerstva životního prostředí je třeba zvážit, zda za klimatických podmínek, jaké jsou nyní, se vůbec mají závody v lyžování konat:

"Zda je vůbec smysluplné a racionální něco takového dělat, to znamená vozit tuny sněhu několik set kilometrů daleko kvůli jednomu sportovnímu podniku. Tam samozřejmě my vidíme velkou pochybnost nad smysluplností takového počínání."

Kritiku ekologů i veřejnosti si organizátoři Světového poháru vysloužili už loni v prosinci. Pro běžkařské závody tehdy navezli tuny sněhu na pražské Hradčanské náměstí. Převáželi ho až z Horní Vltavice na Šumavě.