Kvůli útěku Radovana Krejčíře začaly v tomto týdnu na policii padat hlavy

Jiří Kolář, foto: ČTK
0:00
/
0:00

K hlavním událostem právě končícího týdne patří jistě rezignace policejního prezidenta. Jiří Kolář tak reagoval na kritiku, která se snesla na jeho hlavu poté, co policistům při zatýkání utekl podnikatel Radovan Krejčíř.

Stanislav Gross
Začneme pondělní schůzkou, na kterou do Kramářovy vily pozval premiér Jiří Paroubek šéfa sociální demokracie Stanislava Grosse a předsedu KSČM Miroslava Grebeníčka. Sociální demokraté jednali s komunisty hlavně o ratifikaci euroústavy. Shodli se na tom, že o evropské ústavní smlouvě by měli lidé rozhodnout v referendu. To potvrdil i šéf komunistů Grebeníček

"Naprostá shoda je v tom, že chceme věci posuzovat prostřednictvím referenda. Kéž by se podařilo přijmout buď zákon obecný, anebo alespoň jednorázový."

Všelidové hlasování o euroústavě však odmítá prezident Václav Klaus a ODS. Občanští demokraté považují euroústavu za mrtvý dokument, a nehodlají proto podpořit ani ústavní zákon, který by všelidové hlasování umožnil.

Vojáci, politici a pamětníci vzdali v úterý před budovou generálního štábu v Praze čest památce generála Heliodora Píky, který byl před 56 lety ve vykonstruovaném procesu popraven. Divizního generála a účastníka dvou světových válek Heliodora Píku odsoudil k trestu smrti vojenský tribunál v lednu 1949 na základě obvinění ze špionáže a vlastizrady. Byla to jedna z prvních poprav, které provázely období politických procesů v Československu. O zásluhách Píky hovoří historik Jan Gebhart.

"Píka se skutečně snažil získat všechny uvězněné vojáky, aby mohli nastoupit do právě se vytvářející čs. vojenské jednotky. Tito lidé byli většinou věznění v gulazích a právě i iniciativa Píky o jejich osvobození a zařazení do této jednotky byla jednou z příčin jeho pozdějšího zatčení."

Poslanci v úterý schválili novelu církevního zákona. Ten mimo jiné upravuje evidenci charit a diakonií. Schválený zákon přitom možná skončí u Ústavního soudu. Proti evidenci organizací, které zřizují církve, se postavili především lidovci a zástupci katolické církve. Lidovecký ministr zahraničí Cyril Svoboda ovšem míní, že zákon znamená projev nedůvěry státu vůči církvím:

"Nejde jenom o to, že stát bude velmi výrazně zasahovat do vzniku církevních právnických osob, jako jsou charity a diakonie, ale tyto právnické osoby budou muset vykazovat kdejaký detail."

Předkladatel novely zákona o církvích, ministr kultury Dostál, trvá na tom, že zákon nijak neomezuje náboženské svobody. Nemocný Pavel Dostál se po hlasování rozloučil s poslanci před další fází svého boje s rakovinou.

Jiří Kolář,  foto: ČTK
Ve středu rezignoval na svou funkci policejní prezident Jiří Kolář. Reagoval tak na sobotní debakl policie, které při zatýkání ve své luxusní vile v Černošicích utekl hledaný miliardář Radovan Krejčíř. Za hlavní důvod odstoupení policejní prezident uvedl to, že jeho další působení zpochybnil premiér Jiří Paroubek. Ten po Krejčířově útěku prohlásil, že Kolář by měl uvažovat o vyvození osobní odpovědnosti. Ministr vnitra František Bublan rezignaci policejního prezidenta přijal.

"Nezastírám možnost, že někteří policisté budou muset opustit policejní službu, anebo dokonce budou i vystaveni trestnímu stíhání,"

uvedl Bublan. Zároveň odvolal z funkce ředitele policejní protikorupční služby Jiřího Pálku a jeho náměstka Josefa Bečváře. Mimo službu bylo postaveno dalších deset policistů. Detektivové po Krejčířovi dosud marně pátrají. Slovenská policie však našla na kamerovém záznamu od jedné benzinové pumpy muže, který popisem odpovídá Krejčířovi. To, že Krejčíř zamířil směrem na Slovensko, v úterý naznačil i ministr Bublan. Slovenská stopa se ale podle posledních informací nepotvrdila.

Přestupky českých řidičů by mohly být od poloviny příštího roku trestány přísněji. Sněmovna totiž schválila zákon o provozu na pozemních komunikacích, který má zavést bodový systém trestání dopravních přestupků. Ministr dopravy Milan Šimonovský přijetí zákona vítá a věří, že celkově přispěje k větší bezpečnosti na našich silnicích.

"Myslím si, že ten zákon má vnitřní kontinuitu a je daleko lepším nástrojem pro Policii České republiku, která tak může postihovat neukázněné řidiče. Já jsem velmi spokojený."

Zákon teď ještě posoudí Senát a prezident republiky. Většina Čechů se zpřísněním postihu neukázněných řidičů souhlasí. Vyplývá to z průzkumu, který pro Mladou frontu Dnes zpracovala společnost SC&C. Přísnější tresty pro neukázněné motoristy by podle něj podpořilo 65 procent dotázaných.