Léčebny bojují se zdravotními pojišťovnami

0:00
/
0:00

V českém zdravotnictví začíná další boj o peníze - tentokrát spolu válčí léčebny a pojišťovny. Léčebny protestují proti tomu, že jim pojišťovny neplatí tolik, kolik ministryně nařídila a že jim navíc chtějí peníze odebrat, pokud nesplňují požadavky na počty personálu. Více uslyšíte od Zdeňky Kuchyňové.

Dětská nemocnice Motol
Není to tak dlouho, co vláda na čas utišila lékaře zvýšením tarifních platů a zařídila nemocnicím nárůst příjmů od pojišťoven, a už je tu další spor. O co v něm jde? Ministryně Emmerová nařídila zvýšit platby léčebnám o 13 procent. Ty se zvýšení domáhají a apelují na vládu i parlament, aby ho vymohly i za cenu zavedení nucené správy nad pojišťovnami, které se podle nich v bojkotu vyhlášky spikly. Pojišťovny zase argumentují tím, že zálohově platí, a že léčebny nesplnily osm let starou vyhlášku, která ukládá kolik odborného personálu musí mít, aby dostaly proplacenou péči.

"Tomuto personálnímu obsazení nevyhovuje pouze 10 procent léčeben, což jsou dvě léčebny. Čili není pravda, že by byl ohrožen celý systém psychiatrické péče,"

uvedl prezident svazu zdravotních pojišťoven Jiří Bek.

V podstatě tedy jde o spor dvou vyhlášek, na který ale mohou doplatit pacienti. Jednání více než 200 zástupců léčeben, které poskytují tzv. následnou péči jako jsou třeba psychiatrie či rehabilitační zařízení, přimělo ministryni Miladu Emmerovou dokonce přerušit dovolenou a na jednání přijet. Ani přítomnost ministryně a zástupců pojišťoven však nevedla ke sblížení názorů znesvářených stran. Ředitel Psychiatrické léčebny v Praze Ivan David tvrdí, že stará vyhláška o počtu odborného personálu se teď stala pro zdravotní pojišťovny, které nemají peníze, záminkou k tomu, aby léčebnám krátila finance.

"Pojišťovna může neuzavřít smlouvu se zařízením, které nesplňuje podmínky pro uzavření smlouvy. Ale podle našeho výkladu žádný zákon, žádná vyhláška jim neumožňuje, aby nám strhávali a snižovali úhrady."

Co léčebnám v případě, že se zvýšení plateb neprosadí, hrozí? Podle Ivana Davida budou muset přikročit k propouštění části zaměstnanců, omezí se investice, nebude se zlepšovat prostředí v nemocnicích a opozdí se platby dodavatelům. Hovoří dokonce o tom, že by museli odmítat pacienty s nákladnějšími diagnózami.

Na stranu léčeben se postavila i ministryně Milada Emmerová. Ředitelům pojišťoven, které nebudou platit podle ministerské vyhlášky, hrozí výměna. V úvahu připadá i nucená správa. A co na celou situaci říkají pojišťovny? Prezident svazu zdravotních pojišťoven Jiří Bek tvrdí, že pojišťovny se při stanovení ceny řídí vyhláškou ministerstva financí, ta se však kříží s vyhláškou ministerstva zdravotnictví. Spor o výklad řeší soud.

"Jestliže soud rozhodne, že nemusíme respektovat vyhlášku ministerstva financí, tak budeme respektovat tuto vyhlášku a doplatíme to na 113 procent."

Pojišťovny tvrdí, že podle ministerských vyhlášek musejí platit za péči stále více. Jejich výdaje tak rostou rychleji než příjmy a kvůli tomu platí se stále větším zpožděním. České zdravotnictví spotřebuje za rok zhruba 200 miliard korun a deficit zdravotního pojištění činil ke konci loňského roku 9 miliard.