Lék proti leukémii

Chemická struktura léku Gleevec

Na dvou klinikách v České republice se již více než rok testuje nový lék proti leukémii. Dosavadní výsledky klinických studií jsou velmi příznivé. Čeští pacienti tak mají naději, že lék bude brzy schválen i pro běžnou léčbu. Více informací přináší Milena Štráfeldová.

Klinické testy léku nazvaného Glivec, jehož výrobcem je švýcarská společnost Novartis, probíhají v řadě zemí světa. V některých státech západní Evropy a na americkém kontinentě byl již dokonce k léčbě leukémie povolen. Od listopadu roku 2000 je Glivec testován i na hematologických klinikách Fakultních nemocnic v Olomouci a v Hradci Králové. O podstatě nového léku vedoucí olomoucké transplantační jednotky Edgar Faber uvedl:

"Lék patří do kategorie takzvaných blokátorů přenosu signálu. Jeho funkce je zablokování leukemického proteinu, který vzniká v leukemických buňkách s chronickou myeloidní leukémií."

Tento druh představuje asi desetinu všech onemocnění leukémií. Ročně tímto typem v České republice onemocní asi 150 lidí. Jeho původcem je genetická porucha chromozomu, která způsobuje vznik bílkoviny hubící bílé krvinky. Nový lék Glivec dokáže právě tuto bílkovinu zneškodnit. Na rozdíl od jiných léků přitom nemá prakticky žádné vedlejší účinky. To je také důvodem jeho rychlého celosvětového nástupu. Ve Fakultní nemocnici v Olomouci byl Glivec během klinických zkoušek podáván zatím téměř čtyřem desítkám pacientů. Dr. Faber je s výsledky jejich léčby spokojen:

"Ty dosavadní výsledky jsou velmi dobré. My jsme vlastně měli nemocné už v pokročilejším stádiu onemocnění, kde běžně zaběhnutá léčba má horší výsledky. A tento lék dokázal to, co současné léky vlastně nedokáží. Dokázal u několika pacientů navodit takzvanou kompletní cytogenetickou remisi."

To znamená, že předchozí zdravotní obtíže ustoupily a pacienti se mohli vrátit do normálního života. Stejné, nebo dokonce lepší výsledky má i druhé pracoviště, kde klinické testy probíhají - Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Podle primářky Jaroslavy Vogelové je zde totiž Glivec podáván skupině pacientů v ranějším stádiu nemoci. Rychlost nasazení léku je pro úspěch léčby podle lékařů rozhodující. I to je jeden z důvodů, proč by měl být Glivec brzy zaregistrován i v České republice. Dosud je zde dostupný pouze na základě výjimky, kterou uděluje ministerstvo zdravotnictví.