Letos na podzim v Praze proběhne Krajanský festival

Na podzim letošního roku se do Prahy sjedou čeští krajané z celého světa. Ve dnech 5. - 11. listopadu tu totiž proběhne první ročník Krajanského festivalu. I když do jeho zahájení chybí ještě dlouhé měsíce, jsou už přípravy v plném proudu. Milena Štráfeldová se na ně zeptala hlavní organizátorky festivalu Věry Doušové z občanského sdružení Sedm paprsků.

"Tahle myšlenka vznikla už velmi dávno, v roce 2003, kdy byl Týden zahraničních Čechů. A já jsem se tam setkala s mnoha krajany, kteří mluvili o tom, že to je jejich sen ukázat své umění, ať už muzicírování, zpěv nebo tanec, na velkém krajanském festivalu, který by byl zorganizován v Praze. Vloni už to začalo být takové, že mne o to přímo lidé žádali, a jsem si řekla, že to tedy zkusím."

Takže termín i místo konání jsou jasné. Co ale bude obsahem festivalu? Jaký máte program?

"Program budou tvořit krajané z velké části sami. Bude to vlastně přehlídka krajanských souborů, ať už to budou muziky, taneční nebo pěvecké soubory. Bude to vlastně možnost jednak se prezentovat, a jednak seznámit se s těmi ostatními. To bude ta hlavní část. Samozřejmě budou doprovodné akce, připravili jsme například workshop, kde se budou moci všichni zájemci přihlásit do kurzu lidových tanců. Jeden den pak bude věnován projekci krajanských dokumentárních filmů. A samozřejmě nedílnou součástí bude také výstava folkloru, ať už jsou to výšivky, kraslice nebo kroje."

Kde všude budou festivalová představení probíhat?

"To hlavní bude na jednom místě, s velkou pravděpodobností v hotelu Panorama, kde je velké kongresové centrum a možnost ubytování stovky zájemců."

Jak velkou účast očekáváte na Krajanském festivalu?

"Pokud to bude tak, jak to vypadalo loni v září, kdy byl Týden zahraničních Čechů, tak bych řekla, že bude veliká účast. Protože jenom v té době jsem získala asi sto sedmdesát zájemců. Já doufám, že ten zájem nepoleví, naopak, že se ještě zvýší. Protože podle mne by to mohla být moc hezká akce."

A odkud krajané přijedou? Víte to už?

"Nevím to, protože pozvánku a přihlášky teprve tento týden uvidí na webových stránkách. My jsme zřídili speciální webové stránky www.krajanskyfestival.cz. Tam bude možnost přečíst si všechny informace, zeptat se, vyplnit přihlášku... Takže my vlastně nemáme zpětnou vazbu."

Uspořádat takový festival určitě není jednoduchá a ani laciná záležitost. Kdo vám s tím pomáhá, třeba i finančně?

"My jsme požádali hlavní město Prahu, požádali jsme krajanský odbor ministerstva zahraničí, máme také podepsanou smlouvu s Folklorním sdružením České republiky. To je vlastně největší organizace u nás, která organizuje velké festivaly, jako je Strážnice a podobně. Samozřejmě jsme otevřeni sponzorům, pokud na to chtějí přispět, ale zatím jsme z této stránky nejednali."

Počítáte s tím, že byste naopak pro krajany připravili nějaký další program, třeba výlety mimo Prahu?

"Určitě dostanou možnost podívat se na hrady a zámky i pražské zajímavosti. Všechno podle toho, co si budou sami přát."