Letošní FamuFest proběhne ve stavu Beztíže

famufest11.jpg

Filmová a televizní fakulta Akademie múzických umění (FAMU) v Praze chystá svůj 28. ročník přehlídky studentských filmů s názvem FamuFest. Od 25.do 27. listopadu proběhne poprvé v prostorách Nové scény Národního divadla a uvede 101 snímků z produkce všech kateder. Novinkou letošního ročníku je zrušení klasické soutěže o nejlepší film.

Robin Kvapil  (vlevo)
Organizační změny přiblížil kreativní ředitel FamuFestu Robin Kvapil.

"Zrušili jsme soutěž, protože FamuFest byl vždycky přehlídka soutěžní, filmových prací studentů školy, a letos je nesoutěžní. Předpokládáme, že to nám změní atmosféru toho festivalu samotného na místě, a to, že to bude jako veselejší mejdan. Studenti FAMU nemusí tak běsnit o ceny, protože žádné nebudou, takže se můžou plně soustředit na to, aby si užili tu párty a projekce filmů všech svých spolužáků."

Uvolněná atmosféra bez soutěže a prostory Nové scény Národního divadla mají navodit stav Beztíže, která je leitmotivem letošní přehlídky. Nová scéna Národního divadla se promění ve vesmírnou loď nejen svým interiérem, ale i důmyslnou dekorací a vizuálními efekty.

"Další rozdíl oproti minulým letům je, že jsme udělali takový systém arbitrů, což jsou lidi z uměleckého světa, ale máme tam i novináře, třeba Erika Taberyho, nebo z umělců pana Franze, Janu Prekovou, Honzu Štěpánka. A ti po promítání vždycky filmového bloku budou s těmi tvůrci diskutovat o těch filmech. To znamená, že důraz není kladen na soutěž, ale na zpětnou vazbu," dodal Kvapil.

Mezi více než stovkou filmů bude k vidění také dokument s názvem Paroubkové od Jana Látala, studenta 2. ročníku Katedry dokumentární tvorby AMU. Film měl premiéru v říjnu na festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. Nyní ho poprvé v Praze uvede právě FamuFest.

"Představím film Paroubkové, který se snaží mapovat dobu a prostředí, ve kterém vládnul Jiří Paroubek. Film vyprávím skrze prvních čtyřicet fotografií, které najdete, když si zadáte heslo Paroubek do internetového vyhledavače. S těmi fotografiemi obcházím novináře, vajíčkáře, kteří po něm házeli vajíčka, účastníky CzechTeku, a snažím se zjistit něco nejenom o něm, ale i o nás a o mediálním obraze a jak ten mediální obraz souvisí s ním. Co ten fenomén Jiří Paroubek v tu dobu znamenal,"řekl Látal.

FamuFest také nabídne doprovodný program v podobě výstav, přednášek a koncertů. Fotografická výstava posluchačů Katedry fotografie bude k vidění v galerii Akademie múzických umění a v galeriích Krásné ztráty a Velryba. Přednášky osobností z oblasti filmu, filmové technologie a médií proběhnou na Nové scéně. Hudební program ve stylu kosmického tématu Beztíže představí průřez českou i zahraniční art-punkovou a elektronickou hudbou, ale i romskou cimbálovou kapelu. Vstupenky na FamuFest mohou získat i zájemci z řad veřejnosti - na den stojí 100 korun, pro studenty z ostatních škol jsou připravené slevy.

Autor: Olga Mullen
klíčové slovo:
spustit audio