Lidé, kteří nesměli z politických důvodů dostudovat, by měli být odškodněni

Studenti, kterým bylo v období komunistického režimu z politických důvodů znemožněno dokončení studia na vysokých školách, by měli být odškodněni, shodla se ve středu vláda. Kdo přesně bude mít na odškodnění nárok a o jakou částku půjde není zatím jasné.

Cyril Svoboda
Po únorovém puči roku 1948 bylo nuceno z politických důvodů opustit vysokoškolská studia několik tisíc lidí, někteří z nich by se teď měli dočkat odškodnění. Podle návrhu předsedy Legislativní rady vlády Cyrila Svobody by mělo jít o studenty, kteří nemohli školy dokončit mezi lety 1948 - 1953 nebo 1956, tedy v prvních letech totality. Pokud by se odškodnění týkalo těchto bývalých studentů, náhrady by dostaly desítky, možná stovky lidí. Existuje ale také možnost, že by odškodnění mohli dostat všichni studenti, kterým nebylo umožněno dostudovat až do pádu komunistického režimu, tedy do listopadu 1989.

Stejně jako období, kterého se nařízení bude týkat, není zatím jasná ani výše odškodnění. Cyril Svoboda by podle svých dřívějších slov považoval částku okolo 10 tisíc korun za ostudnou, nepůjde ale také např. o půl milionu. Podle ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase je důležité, že se kabinet na odškodnění shodl.

Jiří Dolejš
"My jsme v tuto chvíli diskutovali především formu a klíčovou věc, zda to bude zákonná nebo tzv. podzákonná norma. Ty konkrétní parametry budou teprve dopracovány."

Návrh toho, jak bude vypadat příslušné nařízení vlády, připraví ministr školství Ondřej Liška.

"Je v souladu s etickými principy, aby bylo učiněno toto symbolické odškodnění a do konce tohoto roku vládě tento návrh předložíme."

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš k odškodnění říká:

"Každý oprávněný nárok na odškodnění by měl být řádně prodiskutován a pokud možno včas kompenzován, protože jde o lidi, kteří už jsou na sklonku svého života, takže efektivní řešení je také rychlé řešení. Hlavní problém je ale také v konstrukci takového návrhu, aby nevznikly spory a nové nespravedlnosti."

Návrh na odškodnění je výsledkem jednání Pražského akademického klubu 48 a Konfederace politických vězňů s některými členy vlády. Právě Pražský akademický klub 48 sdružuje bývalé studenty, kteří byli za komunistického režimu z politických důvodů postiženi.