Lidovci zdůrazňovali podporu rodiny

Cyril Svoboda, foto: ČTK

Série předvolebních stranických ideových konferencí minulou sobotu pokračovala pražským jednáním lidovců.

Cyril Svoboda,  foto: ČTK
Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová se definuje jako konzervativní, ale středová strana, a před blížícími se volbami do sněmovny opět dala najevo, že by si po volbách měla co říci s partnery napravo i nalevo – byť ne bez výhrad.

Křesťanští demokraté například souhlasí s nedávno zveřejněnými recepty občanských demokratů na vytváření nových pracovních míst. Na rozdíl od ODS ale lidovci trvají na zachování pravidla, že zaměstnavatelé nemohou propouštět bez udání důvodu. A jak dodal předseda strany Cyril Svoboda, KDU-ČSL by také zavedla nové povinnosti, například žadatelé o dotace by museli vytvořit nová pracovní místa: "Na dotace z Evropské unie vážeme podmínku vytvoření nových efektivních pracovních míst. Za druhé: každý nezaměstnaný, který chce v plném rozsahu čerpat sociální dávky, se musí rekvalifikovat. Za třetí: chceme, aby byl pracovní trh flexibilnější, jsme však proti tomu, aby zákoník práce umožňoval skončení pracovního poměru bez udání důvodu."

Lídr strany varoval před zvyšováním firemních daní, které by podle něj vedlo ke stagnaci, ve shodě s ČSSD ale chce daňovou progresi u fyzických osob. Otázky daní se dotkla i místopředsedkyně strany Michaela Šojdrová, a to s důrazem na tradiční lidovecké téma, kterým je podpora rodiny: "Pro to aktuální volební období 2010-14 přicházíme s návrhem skokového nárůstu slev na dani na dítě. K té současné slevě 10.680 korun navrhujeme přidat na první dítě slevu o pět tisíc, na druhé o deset, na třetí o dvacet a na čtvrté a každé další o třicet tisíc."

Michaela Šojdrová,  Cyril Svoboda,  foto: ČTK
Vzhledem k očekávanému propadu příjmů státního rozpočtu o 30 miliard korun Šojdrová připustila, že v době krize není návrh příliš reálný a je spíš úvahou do budoucna. Rodinné hodnoty by podle ní pak měla odrazit důchodová reforma v této podobě: "Zavedení dvou pilířů, průběžného a fondového. Z toho průběžného by čerpali důchod rodiče, kteří měli děti, a z toho kapitálového by čerpali ti, kteří děti neměli. A museli by spořit právě do toho kapitálového. Ti, kteří děti nemají, by samozřejmě přispívali i do toho průběžného."

V duchu zásad své rodinné politiky lidovci také volají po vyšší podpoře bytové výstavby, zejména sociálního bydlení.

Zvýšení zaměstnanosti si pak KDU-ČSL slibuje od slev na sociálním pojištění pro zaměstnavatele, kteří vytvoří nové pracovní místo.