Lipnice si připomíná 140 let od narození Jaroslava Haška

Památník Jaroslava Haška v Lipnici nad Sázavou

V Lipnici nad Sázavou začala životní cesta nejpřekládanějšího českého spisovatele, autora Osudů dobrého vojáka Švejka, Jaroslava Haška.

Haška do Lipnice přivedl údajně malíř Jaroslav Panuška a slavný spisovatel, humorista a bohém si místo zamiloval.  Nedaleko místního hradu si koupil dům číslo popisné 185. Ten je dnes památníkem. U příležitosti oslav Haškova narození se v něm veřejnosti představí obnovená kuchyně.

Haškův pravnuk Martin Hašek v hospodě U České koruny,  kde slavný spisovatel bydlel po svém příchodu do Lipnice nad Sázavou | Foto: Patrik Rozehnal,  Český rozhlas

Akcí, které připomínají autora slavného románu, je celá řada. V Havlíčkově Brodě v Muzeu Vysočiny je k vidění výstava „Člověk míní, hospoda mění“. Jak už název napovídá, výstava je zaměřená na osobnost a dílo Jaroslava Haška, na dějinný kontext a na hospody jako místa setkávání. V podzemních chodbách Havlíčkova domu lze navštívit  výstavu Panuškova strašidla. Haškova rodina a Světová společnost Jaroslava Haška uspořádala Sympozium o životě a díle Jaroslava Haška.

Jaroslav Hašek a jeho žena Alexandra Lvova v Lipnici v roce 1922 | Foto: Památník národního písemnictví

Jaroslav Hašek umřel v nedožitých čtyřiceti letech, ale svůj život prožil vrchovatě. Většinou expertů je považovaný za největšího českého humoristu všech dob. Mezi stovkami povídek, které autor psával v putykách pro okamžitý výdělek, je spousta balastu. Ale nikdo mu nevezme, že stvořil nejznámější českou literární postavu, které každý rozumí trochu jinak a která se stala často používaným příměrem pro typickou českou povahu. I když se to ne každému líbí.

11
49.614136224400
15.413142871600
default
49.614136224400
15.413142871600
klíčová slova:

Související