Lipno otevírá originální rodinný park - Království lesa

Království lesa, foto: tiskové oddělení Království lesa

V roce 2012 se na Lipně stala velkou atrakcí první česká stezka korunami stromů. Na vrcholu Kramolína nabízí výhled ze čtyřicetimetrové výšky. Provozovatelé tuhle atrakci postavili za dva měsíce a celý projekt šetrně zasadili do stávajícího lesa. Ke stezce se teď přidalo Království lesa, uvedl jejich tvůrce Filip Pekárek.

Království lesa,  foto: tiskové oddělení Království lesa
"Je to o tom, že děti si hrají a dospělý odpočívá. Odpočívá v borůvčí, odpočívá v lesní trávě, užívá si lesa, který ho nabíjí. Když jsme Království lesa stavěli, brali jsme v potaz každý strom, každé borůvčí a překážky jsme tvořili v součinnosti s lesem."

Děti se neztratí, dostanou náramek s telefonním číslem

Království lesa začíná asi 200 metrů od stezky korunami stromů. Stavba začala před dvěma měsíci a cílem je otevřít do letní olympiády, protože na Lipně letos vznikne olympijský park Rio Lipno. Království lesa stálo zhruba 40 miliónů korun a tvoří ho na 40 hracích prvků. Jedním z nich je například 9 propojených dřevěných věží.

Království lesa,  foto: tiskové oddělení Království lesa
"Děti se budou pohybovat nad tím lesním podrostem mezi stromy. Věží je tam devět, je to dominanta celého parku. Prvků v něm bude strašně moc a bude to dobře protkané s odpočinkovými zónami. Vždy tam bude plácek se stolem, kde budou moci pojíst, odpočívat. Budeme dětem dávat pásku na ruku s telefonním číslem, kdyby se nám v tom lese ztratily. Neustále tam bude spousta personálu, který bude dohlížet. Myslím, že to máme promyšlené dobře."

Jak dodal Filip Pekárek, park je veliký asi čtyři hektary, v dalších letech by se chtěli dostat na dvojnásobek. Dřevěné prvky jsou z akátu, aby nic při dešti neklouzalo.

Při jízdě na bobech se dostanete až do dvanácti metrové výšky

Stezka korunami stromů,  foto: oficiální stránky Stezky korunami stromů Lipno
Na severní straně Kramolína se pak otevřou nové cyklotrasy, spouštět se bude nová lanovka a rozšíří se také flotila sjezdových koloběžek. Před otevřením je i druhá bobová dráha, uvedl Jiří Lhota, který v Česku a na Slovensku postavil už 12 bobových drah. Jak uvedl, při jízdě nevadí déšť, mráz, ani sněžení:

"Někde mají třeba dvě bobové dráhy na jednom místě, ale nikde se neproplétají na takto úzkém prostoru a takto těsně mezi sebou, jako na Lipně. Je 800 metrů dlouhá, převýšení je 60 metrů, a má 15 zatáček. Spodní karusel (zatáčka) má jeden unikát, v nejvyšším bodě jedete ve výšce 12 metrů. Loni v únoru bylo třeba 18 stupňů pod nulou a lidé jezdili na 'bobovce' jako diví. Mě by tam v takové zimě nedostali, protože tam se nepohybujete příliš aktivně a fouká na vás."

Na Rio Lipno přijedou i čeští olympionici

Olympijský park Rio Lipno,  foto: oficiální stránky lipno.info
Zároveň se začátkem olympiády se otevírá i Olympijský park Rio Lipno. Když byla olympiáda v Soči, navštívilo olympijský park v Praze na 400 tisíc lidí. Letos se stěhuje do regionu a právě Jihočeský kraj o něj projevil největší zájem. Centrum bude na Lipně, ale různé programy a sportoviště budou na devíti místech po celém Lipensku.

"Celá oblast Lipenské přehrady se spojí v jedno velké sportoviště. Bude to příležitost představit a vyzkoušet si všechny sporty. Jednak olympijské i neolympijské," uvedl Marek Brodský z Českého olympijského výboru.

Zahájení olympijského parku bude 5. srpna. První olympionici by se měli do Česka vrátit 16. srpna a hned po příletu pojedou na Lipno, kde se setkají se svými fanoušky.

Atrakcí tu bude i nejdelší skluzavka v Česku a to na sjezdovce v Lipně nad Vltavou.

"Je to vlastně takový nafukovací polotubus. Bude dlouhá 300 metrů, a bude na sjezdovce. Jedna delší je snad v Portugalsku, kde se údajně dosahuje rychlosti až 60 kilometrů v hodině. Tato bude menší, bezpečnější, bude zaměřená na to, aby tam mohla celá rodina," dodal Marek Brodský.

10
48.706369160000
14.065246580000
default
48.706369160000
14.065246580000