Lukáš Bauer prvenství na Tour de Ski neobhájil

Lukáš Bauer, foto: ČTK

Lukáš Bauer podal v závěrečné etapě Tour de Ski heroický výkon. Ovšem kvůli nevyrovnaným výsledkům v předchozích kláních to nakonec v celkovém pořadí sedmidílného prestižního seriálu stačilo jen na 11. místo. V letošní sezóně však Tour ani Světový pohár není pravým vrcholem - tím bude únorové mistrovství světa na domácí půdě v Liberci.

Lukáš Bauer,  foto: ČTK
Těsně před startem Tour de Ski vás začaly hodně zlobit průdušky. Jak složité bylo s ohledem na blížící se MS v Liberci rozhodnout se závodit?

"Rozhodování nebylo vůbec jednoduché, protože do sezóny jsem šel jednoznačně s tím, že se chci soustředit na úspěch na MS v Liberci, které je mým vrcholem. Tour de Ski jsem klasifikoval dle priorit na druhém místě a hlavně jsem zvěstoval, že Tour by mělo být obrázkem, že forma před MS stoupá. Tím měla být uklidněna i veřejnost, protože některé slabší výsledky z úvodu sezóny byly tzv. plánované, protože jsem šel do závodů z plné přípravy bez jakéhokoliv ladění a úspěch by se měl dostavit na MS."

Jste vyhlášeným klasikem. Platí stále, že 15 km klasicky je pro vás hlavní disciplínou?

"V případě velké formy nemám problém s žádným stylem, s výjimkou sprintů. Samozřejmě, že když je forma menší, tak je mi klasická technika bližší. Co se týče distance, tak je mi opravdu nejbližší 15 km ať už klasicky či volným stylem. Patnáctka je takovým mojim klenotem, prostě excelentní disciplínou."

Už máte rozmyšleno, na kterých tratích se představíte přímo na MS?

Lukáš Bauer,  foto: ČTK
"Nad tím jsme si sedli s trenérem hned po skončení loňské sezóny. Moje uziverzálnost nahrává tomu, že chci startovat na 15 km klasicky, dále ve skiatlonu a samozřejmě chci být platným členem naší štafety, velmi pravděpodobně na klasickém úseku, jak bývá v poslední době zvykem. Otazník visí nad závodem na 50 km volně s hromadným startem. Každopádně více než 4 disciplíny během šampionátu, který trvá necelých 14 dnů, prakticky nelze zvládnout."

Doma máte malého Matyáše a Anetu. Jak snášíte odluku od dětí a jak s nimi komunikujete, když jste na závodech SP?

"Od té doby, co se nám narodil Matyáš, tak mě úplně nelákají dlouhé soustředění a především se výrazně více těším domů. Ale vrcholové lyžování jsem si vybral a k tomu cestování patří. Rodina mi to zatím toleruje, takže v tom problém není, ale samozřejmě se snažím být s rodinou co nejvíce v kontaktu. Takže telefon, počítač a všechny možné další prostředky. Zejména během letní přípravy se snažím brát rodinu s sebou."

A malý Matyáš, který je starší než jeho sestra, už nějak vnímá, že táta závodí a případně fandí mu před TV spolu se svou mámou?

"Jsou mu 4 a půl roku, takže už zhruba dva roky registruje, že táta se v zimě objevuje v TV a závodí. On vlastně fandí všem lyžařům. No a Anetě budou dva roky, takže to pomalu také začíná registrovat a přidává se k němu."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio