Zaútočí Lukáš Bauer po zdravotních problémech v Liberci na medaili?

Lukáš Bauer, foto: Iso76, Creative Commons 3.0

Poslední hodiny zbývají do startu lyžařského MS v Liberci. Kromě tradičních velmocí, jako jsou např. Norsko, Německo, Rakousko a Rusko, budou chtít útočit na cenné kovy pochopitelně i domácí čeští reprezentanti. Největšími hvězdami v devětadvacetičlenné nominaci jsou Lukáš Bauer a Jakub Janda.

Lukáš Bauer,  foto: Iso76,  Creative Commons 3.0
Oba jsou držiteli velkého křišťálového glóbu za celkové prvenství ve Světovém poháru, Lukáš Bauer vyhrál prestižní běžkařský seriál Tour de Ski, Jakub Janda neméně prestižní skokanské klání Turné 4 můstků. V letošní sezóně však na blyštivou formu doby nedávno minulé zatím nenavázali. Vzhledem k tomu, že Liberec v předchozích letech třikrát neúspěšně kandidoval na pořádání světového šampionátu, položil jsem jim otázku, zda by nebyli raději, kdyby to severočeské metropoli v minulosti vyšlo právě v období, kdy závodili na absolutním vrcholu světové špičky. Lukáš odmítl spekulovat a Jakuba jsem touto hypotézou poněkud zaskočil.

"To je zajímavá otázka. Vůbec nevím. Liberec vyhrál s kandidaturou na rok 2009 a já si myslím, že je to tak, jak to má být."

Lukáše Bauera více než několik nepovedených závodů rozhodily neustále se opakující zdravotní problémy s průduškami.Slabší výsledky v závodech SP očekával, protože příprava směřovala z pochopitelných důvodů k jednoznačnému vrcholu celé sezóny, tedy libereckému šampionátu.

"Do sezóny jsem šel s tím, že vrcholem je MS v Liberci, kde nejen já, ale celý tým se chce pokusit o co nejlepší výsledky. Proto ty slabší výkony z úvodu sezóny byly plánované a vycházely z těžkého tréninku bez speciálního ladění."

Jakub Janda oprašoval zašlou slávu návratem ke svému trenérskému guru - Slovinci Vasjovi Bajcovi. Díky obnovené spolupráci začal frenštátský rodák opět stoupat výsledkovými listinami vzhůru, i když na absolutní elitu zatím nestačí.

Vizualizace běžeckých tratí v Liberci,  foto: ČTK
"Návrat k Vasjovi pro mě byla velká pomoc, protože mi vyhovuje jak na tréninku, tak i v civilním životě. Bohužel byly dva slabé roky, teď jsme spolu od nové sezóny, což je zatím strašně krátká doba. Uvidíme, ale já určitě věřím, že se to do budoucna bude ještě zlepšovat."

Běžci mají v programu šampionátu hned 6 disciplín. Lukáš Bauer vynechává sprinty, neboť ty mu vůbec nesedí. Ostatní závody by měl absolvovat všechny. Jeho nejoblíbenější trať, 15 km klasicky přijde na řadu jako první. Bauerovi však sedí oba běžecké styly a tak s medailovými ambicemi vstoupí i do dalších závodů. Zde je jeho liberecké menu.

"Moje univerzálnost nahrává tomu, že bych chtěl startovat na 15 km klasicky s individuálním startem, dále ve skiatlonu, kde se klasika kombinuje s bruslením a také chci být platným členem štafety, patrně opět na druhém klasickém úseku."

Otazník ještě visí nad závěrečnou padesátkou volně s hromadným startem. Tady se Lukáš Bauer rozhodne až podle aktuálního stavu zdraví a především formy.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio