Šampionát v Liberci má zatím málo diváků: vadí jim počasí i drahé vstupenky

Foto: ČTK

Úvod libereckého Mistrovství světa v klasickém lyžování poznamenala nepřízeň počasí. Zatímco loni se kvůli nedostatku sněhu zrušily světové poháry, tentokrát zasáhla sever Čech sněhová kalamita. Tribuny na stadionu ve Vestci i pod můstky na Ještědu tak zatím zejí prázdnotou. V Liberci máme svého zpravodaje Jana Hlocha:

Foto: ČTK
Honzo, jak už zaznělo, v Liberci napadla spousta sněhu. Je to ten důvod, proč je zatím na tribunách tak málo fanoušků?

"Upřímně řečeno, je to jeden z důvodů, protože divácký nezájem má podle mého názoru dvě příčiny. Tou první je počasí, to opravdu není vůbec příjemné. Tři dny kontinuálně mlha, hustě sněží, fouká vítr. Ale na druhé straně, a to už je věc, za kterou si organizátoři můžou naprosto sami, oni necitlivě nastavili ceny vstupenek. Na některé skokanské závody stojí lístek až patnáct set korun. A pokud by chtěl někdo vidět celý šampionát, musí sáhnout hluboko do kapsy, protože by zaplatil více než osmnáct tisíc korun. Nic, co by zvlášť český fanoušek, ale dokonce ani někteří movitější fanoušci, ať už z Norska nebo Německa, chtěli zrovna obětovat. Nicméně Kateřina Neumannová, prezidentka organizačního výboru mistrovství, stále zůstává optimistická. Tvrdí, že na víkend už bylo prodáno více než sedmdesát procent vstupenek. A doufá, že snad s tím toužebně očekávaným sluníčkem se zaplní i tribuny."

Lukáš Bauer,  foto: ČTK

Jak to vypadá s nadějemi českých reprezentantů právě o víkendu?

"Směrem k víkendu jsou očekávání opravdu velká. Největší česká hvězda šampionátu, vítěz loňského Světového poháru i prestižní Tour de Ski Lukáš Bauer, jde do boje hned ve dvou svých nejsilnějších disciplínách. Na klasické patnáctce triumfoval zhruba před měsícem ve Světovém poháru v Estonsku a v neděli má na programu skiatlon, tedy kombinaci obou stylů. A jelikož je Lukáš vyhlášeným univerzálem, má medailové ambice i v tomto klání. O cenný kov by se taky mohl prát Pavel Churavý, to je sdruženář, který na posledním Světovém poháru v Klingenthalu byl na třetí příčce, takže se mu opravdu vrátila forma. A stoupající výsledkovou kvalitu potvrzuje i Roman Koudelka, tedy skokan na lyžích. Nad jeho kolegou Jakubem Jandou se spíše vznáší otazník, všechno bude záležet na jeho hlavě.

Jakub Janda,  foto: ČTK
Psychika je alfa a omega jeho výkonu, protože on má fantastický odraz a cit pro let také, ale vždycky je to o té hlavě."
Reprezentant Keni Philip Boit,  foto: ČTK

Má, Honzo, liberecký šampionát taky už své hrdiny?

"Drtivá většina favoritů je pomyslně řečeno teprve na startu, nicméně šampionát už má své vyvolené. A sice všechny lyžaře z exotických zemí, kteří urazili desítky tisíc kilometrů, než se dostali do dějiště letošního mistrovství světa, ale především svůj kvalifikační závod absolvovali v počasí, do kterého, jak se říká, by psa nevyhnal. Představte si závodníky z tropických států, jako Keňa, Indie, Trinidad a Tobago, Argentina a Brazílie či Venezuela, a oni je nyní vyhnali do počasí, kdy se to opravdu blížilo sněhové bouři. Bylo to takové bílé peklo a oni doslova bojovali o holé přežití. Největší aplaus sklidili Bhuvnešvárí Thakurová z Indie a Cesar Baena z Venezuely. Indka přijela na lyžích, které nadneseně řečeno pamatují snad ještě Franze Josefa, a Venezuelanovi někdo hodně špatně namazal skluznice. Vyrazil a po dvou metrech, když se pokusil o první stoupání, hodil tygra do sněhu. Takže fanoušci, kteří navštívili kvalifikaci běžců, budou určitě mít velmi úsměvné vzpomínky."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio