Malý velký muž - Václav Neckář

Foto: Supraphon

Dodnes dokáže vyprodat kulturní domy a koncertní sály. I když koncem minulého roku oslavil 75. narozeniny. Aplaus diváků si získává jak písněmi ze začátku kariéry, tak novými hity z posledního alba „ Já ti zabrnkám“.

Foto: Supraphon

Golden Kids,  Helena Vondráčková,  Václav Neckář,  Marta Kubišová | Foto: Joost Evers / Anefo,  Nationaal Archief,  CC BY-SA 3.0
Václav Neckář se narodil 23. října 1943 v Praze na Žižkově do divadelní rodiny, což jistě předurčilo směr, jakým se mladý Václav bude ubírat. Po vzoru rodičů účinkoval na scéně Státního divadla Zdeňka Nejedlého v Ústí nad Labem. Začal studovat zpěv a hru na klavír.

Přes veškeré snahy (zkoušel to celkem čtyřikrát) se na DAMU nikdy nedostal. Na poloviční úvazek začal tedy pracovat jako osvětlovač v Divadle pracujících v Mostě. Po úspěšném konkurzu v roce 1964 působil v divadle malých forem Alfa v Plzni. Tam se seznámil s Martou Kubišovou, se kterou později zpíval spolu s Helenou Vondráčkovou v kapele Golden Kids. Trio Golden Kids působilo na české hudební scéně pouhých 15 měsíců, a to v letech 1968 až 1970. Poté se rozpadlo kvůli zákazu vystupování Marty Kubišové.

Úspěšná herecká kariéra

Václav Neckář má za s sebou také velmi úspěšnou hereckou kariéru. Hrál v oscarovém snímku Ostře sledované vlaky, Skřiváncích na niti, Kulhavém ďáblovi, Soukromé vichřici a dalších. Za zmínku samozřejmě stojí jedna z hlavních rolí v pohádce Šíleně smutná princezna.

Skřivánci na niti,  foto: Filmové studio Barrandov / Josef Janoušek
Václav Neckář vydal na 15 řadových alb, množství výběrů, živých nahrávek, namluvil též pohádky Františka Nepila. Mezi jeho největší hity patří Lékořice, Massachusetts, Ša - la - la - la - li, Stín katedrál, Čaroděj dobroděj, Svatovítský chrám nebo Spěchám.

Po mrtvici se musel znovu učit texty svých písní

V roce 2002 postihla Václava Neckáře mozková příhoda, po které se musel znovu naučit mluvit, zpívat a to hlavní, naučit se texty svých písní. Výraznou oporou mu v tomto těžkém období byl jeho mladší bratr Jan. Ten s ním také vystupuje v hudební formaci Bacily, kterou v 70. letech založil.

Po sametové revoluci vyšlo najevo, že Václav Neckář spolupracoval se Státní Bezpečností. Sám Václav Neckář o tomto temném období nerad mluví a odvolává se na svou nemoc a s ní spojené komplikace s vysvětlením, že si na spoustu věcí z dob minulých nepamatuje. Pro zájemce o nejen dobré časy Václava Neckáře je možno doporučit knihu Cesta do mé paměti, jejímiž autory jsou sourozenci Václav a Jan Neckářovi a hudební kritik Vladimír Vlasák.

Píseň Půlnoční znamenala comeback

Václav Neckář,  Půlnoční,  foto: YouTube
V roce 2011 nazpíval s kapelou Umakart píseň s názvem Půlnoční, která zněla jako ústřední melodie ve filmu Alois Nebel. Skladba Půlnoční přinesla Václavu Neckáři kromě ocenění Anděl, také comeback na české hudební scéně. Skladba byla zařazena na album Dobrý časy vydané v roce 2012, které kritici řadí mezi to nejlepší co Václav Neckář od éry s Golden Kids nazpíval.

Václav Neckář patří bez nadsázky do českého hudebního nebe a svým nezaměnitelným lidským projevem si získal srdce českého publika napříč všemi generacemi.