Máme zlato! Snowboardistka Ester Ledecká je mistryní světa v obřím slalomu

Ester Ledecká, foto: ČTK

Snowboardistka Ester Ledecká je mistryní světa v obřím slalomu. Ve finále šampionátu v Sierra Nevadě česká reprezentantka porazila o 19 setin sekundy olympijskou vítězku v této disciplíně Patrizii Kummerovou ze Švýcarska. Jednadvacetiletá Ledecká je mistryní světa podruhé v kariéře, před dvěma lety v Kreischbergu vyhrála slalom. V něm získala na letošním MS stříbro.

Ester Ledecká,  foto: ČTK
V obřím slalomu, který stavěl její trenér Erich Pramsohler, potvrdila svou nadvládu. Vyhrála v něm šest z posledních osmi závodů Světového poháru. Paralelní obří slalom navíc bude jedinou olympijskou disciplínou na hrách v Pchjongčchangu 2018.

Ledecká si jako vítězka kvalifikace pro vyřazovací jízdy tentokrát vybírala modrou dráhu. Svou soupeřku ani neměla čas sledovat. "Byla jsem v podstatě dost soustředěná na svou jízdu. Akorát jsem udělala velkou chybu, takže jsem nevěděla, jestli se z toho dokážu nějak dostat,"řekla po závodě. Zaváhání krátce před cílem ji však o zlato nepřipravilo.

Ester Ledecká vedle snowboardu patří k domácí špičce i ve sjezdovém lyžování; se snowboardingem začala v pěti letech pod vedením rodičů. Její otec je známým hudebníkem, matka bývalou krasobruslařkou, a dědeček Jan Klapáč někdejším hokejovým reprezentantem.

Ledecká chladila boty

Ester Ledecká,  foto: ČTK
Závod se jel ve vysoké nadmořské výšce přes 2400 metrů. Pro Ledeckou to ale problém nebyl. "Jsem dobře trénovaná. Síly mi nedocházely a ani jsem nepopadala dech. Kdybych se zadýchávala, tak by bylo něco špatně,"řekla.

Mistrovství světa se koná v Sierra Nevadě na jihu Španělska. Proto Ester Ledecká chladila boty ve sněhu a hodně pila. "Teplo bylo extrémní. Snažila jsem se udržet lyžáky ve stínu," líčila Ledecká. Její realizační tým dokonce vykopal díru, do které si závodnice stoupla a v níž si nechala boty zasypat sněhem. "Čím jsou boty tvrdší, tím jsou líp ovladatelný prkna. Když změknou, tak je tam nežádoucí volnost," vysvětlil Jakub Marek, fyzioterapeut Ledecké.

Do Sierra Nevady přijeli rodiče Ledecké autem. Maminka nelétá, a tak během dvou dnů zvládli přes 2500 kilometrů. Zajímavostí je, že Ledecká jezdící v kombinéze s motivy komiksových hrdinů, kterou navrhl její bratr. Teď ji čeká přesun do německého Winterbergu, kde může v paralelním slalomu zabojovat o vítězství v celkovém hodnocení Světového poháru. Ten vede Ruska Aljona Zavarzinová, která po třetím místě ve slalomu vypadla ve čtvrtfinále.