Maroldovo panorama

Luděk Marold - Vaječný trh v Praze

V areálu pražského Výstaviště bylo po necelých dvou letech po povodních opět otevřeno slavné Maroldovo panorama Bitvy u Lipan. Když vystoupáte po schodech kruhové stavby, objeví se před vámi obraz, který nemá začátek, ani konec. Po plátně defilují jezdci, koně, vozy a krajina. Prostředí kolem obrazu je uděláno tak dokonale, že nevíte, kde končí krajina uměle vytvořená a začíná krajina na plátně.

V areálu pražského Výstaviště bylo po necelých dvou letech po povodních opět otevřeno slavné Maroldovo panorama Bitvy u Lipan. Když vystoupáte po schodech kruhové stavby, objeví se před vámi obraz, který nemá začátek, ani konec. Po plátně defilují jezdci, koně, vozy a krajina. Prostředí kolem obrazu je uděláno tak dokonale, že nevíte, kde končí krajina uměle vytvořená a začíná krajina na plátně. Jak uvedla Marie Lukášová, ojedinělé Maroldovo panoráma patří skutečně k českým nej...

"Obraz je vysoký 11 metrů a široký 95 metrů, takže plocha obrazu je 1045 čtverečních metrů."

Obraz, který znázorňuje poslední fázi bitvy u Lipan v roce 1434, patří k výstavišti více než sto let. Dílo, které vytvořil Marold u příležitosti výstavy architektury a inženýrství v roce 1898, je největším obrazem o dějinné události, který kdy v Čechách vznikl. Obraz bitvy, v níž bratrská vojska vedená Prokopem Holým podlehla vojskům Jednoty panské, byl od svého počátku vyhledávanou kuriozitou metropole.

"Pan Marold tady v Praze nebyl žádnou významnou osobností. Pracoval v Paříži, později chtěl do Prahy a sehnal si 4 kamarády. Dali se společně do díla a stihli to během 127 dnů. Jenže Marold potom 1. prosince roku 1898 zemřel, protože dostal tuberkulózu plic."

Luděk Marold zemřel ve věku 33 let a v roce 1991 bylo jeho dílo prohlášeno za národní kulturní památku. Jak dodala Marie Lukášová, podobná plátna jsou také v Polsku a Rusku.

"Ale proti našemu jsou menší. Sem jezdí často Poláci a říkají, že takový obraz tu nikde neviděli, že je to unikát. Jenže mladí o to bohužel nemají vůbec zájem. Těm zřejmě ten Luděk Marold nic neříká."

Vás tu postihla před dvěma lety povodeň, jak to tady vypadalo?

"Bylo to všude zatopené vodou, ale nejvíc bahnem. Nejhorší bylo, že jsme měli strach, jestli nebude ten obraz nějak poškozený. Zatím není, vypadá dobře, ale slíbili, že během dvou roků to dají vše do pořádku."

Voda se naštěstí dostala jen pod hlavní vstupní schodiště. Celý objekt však bylo nutné pod dohledem restaurátora vysušit, aby se předešlo poškození obrazu. Jeho autor Luděk Marold získal už za svého krátkého života řadu čestných uznání, vytvořil mnoho obrazů a ilustrací, ale pro většinu lidí zůstane především tvůrcem úchvaného panoramatického obrazu Bitva u Lipan.