ME ve stolním tenisu přineslo slzy domácích reprezentantek

Petr Korbel, foto: ČTK

Víkend přinesl českým reprezentantům na ME ve stolním tenisu krajně rozdílné pocity. Ženy sice ze tří duelů dva vyhrály, ale přesto se do čtvrtfinále neprobojovaly. Naopak muži ze stejného počtu utkání uspěli pouze jednou, ovšem i to jim stačilo na postup mezi elitní osmičku.

Renata Štrbíková,  foto: ČTK
Ostravský evropský šampionát začal dost kuriózně. V sobotu ráno, sotva pět hodin před slavnostním zahájením, zasáhl vítkovickou arénu požár, když se vznítila rozvodná stanice klimatizační jednotky. Naštěstí se během pár minut podařilo oheň zlikvidovat a halu odvětrat a tak devítidenní maraton mohl strhnout oponu. Už před úvodní výměnou si nejzkušenější hráčka českého výběru Renata Štrbíková uvědomovala, že hned sobotní zápasy s Maďarskem a Běloruskem budou z hlediska postupových ambicí klíčové.

"Jestli chceme pomýšlet na postup, tak ty zápasy musíme zvládnout. Na jejich obranu se připravujeme."

České stolní tenistky však v souboji s Maďarkami promrhaly vedení 2:0 a prohrály 2:3. Štrbíkové poté příliš do řeči nebylo.

Renata Štrbíková  (vlevo) gratuluje Daně Hadačové po utkání s Michelle Quachovou,  foto: ČTK
"Slušně řečeno jsem naštvaná, ale na druhou stranu jsem upozorňovala, že 2:0 nic neznamená. Raz dva se to otočilo na 2:3 - bohužel."

Další zápasy vlily našim děvčatům optimismus do žil, když uspěly s Běloruskami v poměru 3:2 a Švédky dokonce hladce smetly 3:0. Jenomže poté se dočkaly na tribuně hořkého zklamání, když souboj Maďarska s Běloruskem skončil tím nejhorším možným způsobem. Po sečtení všech výsledků totiž českým hráčkám scházel k vytouženému postupu do čtvrtfinále a uchování naděje na obhajobu bronzových medailí z loňského šampionátu ve Stuttgartu jeden jediný set. Zatímco hráčky ronily slzy beznaděje, jejich kouč Miroslav Cecava prohlásil, že podobné zklamání ještě nezažil. Naopak muži na úvod nečekaně lehce přejeli Řeky 3:0, když především pětisetový match mezi Petrem Korbelem a Kalinikosem Kreangou zvedal diváky ze sedadel. Český trenér Tomáš Demek tak mohl nechat v následujícím duelu s hlavním aspirantem na zlato Německem domácí jedničku odpočívat. Samotný Korbel si tuto taktiku pochvaloval.

Petr Korbel,  foto: ČTK
"Samozřejmě to navrhl trenér, protože ten určuje sestavu. Diskutovali jsme to s celým mužstvem a souhlasili jsme. Už na minulém ME se to ukázalo, když jsme hráli se Švédskem a pak hned s Maďarskem a to už jsem byl unavený a chyběly mi síly. S Německem bych se honil, nakonec bychom stejně prohráli, takže pro nás je důležitější večerní zápas s Polákama."

A záměr vyšel dokonale. Po prohře s Němci 1:3 stačilo českým reprezentantům uhrát v závěrečném souboji s Poláky jediný bod. A to se hned v úvodní dvouhře povedlo právě Petru Korbelovi, který v pěti setech udolal naturalizovaného Číňana Wanga.

"Naposledy jsem hrál s Wangem v Šanghaji na MS, kde jsem hladce vyhrál 3:0. Od té doby se ale zlepšil a já o dva roky zestárnul. S ním je to o tom, aby člověk byl dobře na nohách a vychytal balóny, kdy se dostane do útoku."

ČR bude o kýženou medaili bojovat s favorizovaným Ruskem.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio