Naši stolní tenisté slaví medaili

Foto: ČTK

Český stolní tenis se raduje z medaile. Zasloužilo se o ni na ME v Ostravě družstvo mužů. Kvarteto Petr Korbel, Dmitrij Prokopcov, Josef Šimončík a Jiří Vráblík vybojovalo pod vedením trenéra Tomáše Demka bronz.

Petr Korbel  (vzadu) při utkání s Vladimírem Samsonovem z Běloruska,  foto: ČTK
Tlak domácího prostředí byl na naše reprezentanty velký, ale oni se s ním popasovali se ctí. Obě družstva měla postupové ambice a ačkoliv je ženy nedokázaly naplnit, rozhodně je nelze zatracovat. Obhájkyně bronzových medailí ze Stuttgartu totiž měly kopec smůly, neboť při bilanci pěti vítězství a jediné porážky obsadily až 9. místo. To je s ohledem na předváděné výkony velmi kruté. U mužů bylo předem jasné, že mužstvo bude stát a padat s výsledky naší dlouholeté jedničky Petra Korbela. Ten je ve svých 39 letech stále nepostradatelným hráčem a tak když si v přípravě natáhl šlachu v zápěstí levé ruky, všem fanouškům pořádně zatrnulo. Naštěstí se do startu šampionátu vše dalo do pořádku a tak samotný Petr byl před úvodním duelem plný optimismu.

Tomáš Demek,  foto: ČTK
"Zranění je pryč, ruka je v pořádku. Teď před ME se cítím opravdu dobře, daří se mi v tréninku, údery pasují. Doufám, že to tak bude pokračovat dál."

Jak se ukázalo, Petr Korbel měl na zisku bronzové medaile lví podíl, když porazil nebezpečného naturalizovaného Číňana v polském dresu Wang Ženg Jiho a také dva hráče elitní desítky evropského žebříčku - Řeka Kalinikose Kreangu a Rusa Alexeje Smirnova. Právě čtvrtfinálová výhra nad Rusy byla z kategorie senzačních. Naši v tomto klíčovém duelu celého ME totiž už prohrávali 0:2, ale za pomoci max. koncentrace i nasazení a také výborného publika dokázali tento nepříznivý vývoj otočit a zvítězit 3:2. Korbel byl po zápase v sedmém nebi.

Dimitrij Prokopcov,  foto: ČTK
"Táhne mi na čtyřicet. Kdyby mi někdo řekl, že budu čekat 24 let na ME u nás a pak ještě získáme medaili, když budeme prohrávat 0:2 na zápasy - k tomu není co dodat. Jsme samozřejmě hrozně šťastní."

Trenér Tomáš Demek však odmítal slavit, neboť pomýšlel na skalp Běloruska a tím i postup do finále.

"Žádná oslava nebude, jedeme dál. Vyhráli jsme skoro nemožné, diváci nám pomohli a kluci se otřepali z té počáteční nervozity a úplně Rusy přejeli."

Ráz úterního semifinále s Bělorusy určila hned úvodní dvouhra, ve které ukrajinský rodák s českým občanstvím Dimitrij Prokopcov prohrál se čtyřicetiletým veteránem Jevgenijem Ščetininem, když nenašel účinný recept na jeho úpornou obranu.

Josef Šimončík,  foto: ČTK
"Byl jsem zklamaný, protože tým mi věřil, že bych měl vyhrát. Neříkám, že jsem musel vyhrát, protože je to sport. Tento bod byl nejdůležitější. Kdybychom vedli 1:0, tak by se Petrovi hrálo lépe. Pepa Šimončík udělal s jejich trojkou povinný bod a za stavu 2:2 by asi Peťa v této atmosféře neprohrál. Takže beru porážku na sebe."

Počáteční zklamání z prohry ovšem vystřídala radost ze zisku bronzové medaile a to i u trenéra Tomáš Demka.

"Za chvíli mě to zklamání přejde. Udělali jsme vynikající úspěch, po pěti letech medaile, navíc doma. Určitě si to s klukama užijeme."

Ve čtvrtek v Ostravě začínají soutěže jednotlivců, ve kterých se český výběr nejvíce spoléhá na trio Korbel, Prokopcov a Vacenovská.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio