Mediální hvězda zhasla

Bez valného zájmu médií bylo tento týden dokončeno zavezení jaderného paliva do druhého bloku temelínské elektrárny. Stejně tak se tentokrát obešly v uplynulých dnech bez mediální pozornosti dvě návštěvy amerického advokáta Ed Fagana v České republice. Jak uvádí Zdeněk Vališ, Fagan zřejmě Čechy hodně podcenil.

Byla to před rokem hotová senzace, když právnický zázrak Ameriky Ed Fagan přispěchal jaksi zadarmo a z čirého altruismu na pomoc rakouským protijaderným aktivistům. Přijel do Česka v záři reflektorů televizních štábů, ve stylu westernové hvězdy první velikosti a od prvního okamžiku střílel od boku. Mám v úmyslu zabránit provozu Temelína, holedbal se a aby svým slovům dodal patřičný říz, ještě hrozivě dodával, že on neprohrává. Na přímou otázku novináře, který soud vyhrál, ale nedokázal dát odpověď. Ostatně, šušká se, že prakticky žádný spor nevyhrál Fagan právně, ale mediálně. K čemu se také zdržovat složitými fakty a neméně složitými paragrafy?

Existuje efektnější způsob. Pod nevybíravým mediálním tlakem nevydrží občas protivník s nervy a složí se. Zahraniční tisk také loni už předem ohlašoval, jak se Češi třesou před světoznámým právnickým esem. Příležitost náležitě Čechy opět spražit ovšem vycítili i někteří domácí mravokárci. Spisovatel a novinář Karel Hvížďala dokonce v deníku Slovo napsal, že "právník prvního světa navštívil město ve druhém světě, aby tamním provozovatelům atomové elektrárny předvedl, na jaká pravidla budou muset rychle přistoupit, budou-li chtít patřit k prvnímu světu". Zkrátka podle Hvížďaly měli druhořadí Češi při návštěvě poloboha z prvního světa padnout na kolena, zbožně naslouchat a kát se. Faganova mediální aura spasitele ale přežila jen pár dnů. Připravované show u bran Temelína se nekonalo. Fagan, který očekával, že ho dovnitř nepustí, byl nemile překvapen, když ho po zapsání na vrátnici klidně pustili do areálu elektrárny. Nakonec jí kvapem opustil, aniž se zmohl na nějaké další prohlášení.

Po návratu do Prahy byl pozván k účasti v prestižním diskusním pořadu České televize Naostro. A to byl Faganův definitivní konec. Ukázal se jako naprostý ignorant, který nejen neví vůbec nic o podstatě sporu o Temelín, ale ani o Česku, které si zřejmě spletl s nějakou banánovou republikou. Blábolil prostě nesmysly, místo argumentů prohlašoval, jak miluje český národ a chce ho chránit vlastním tělem. Národ se mezitím u televizních obrazovek výborně bavil. Není jisté, zda Fagan nakonec pochopil, jak se svými mediálními výstupy dokonale ztrapnil i v očích těch Čechů, kteří Temelínu příliš nefandí. Výhrůžkami, kejkly, teatrálními gesty a vůbec celou tou maškarní kavalkádou může Fagan ohromovat snad Američany, ale rozhodně ne racionálněji uvažující Čechy. Tady si vysloužil hodně nelichotivých přezdívek, od advokátského kovboje až po čachrujícího komedianta.

Když letos začátkem února zavítal Fagan opět do Česka, nikdo si ho už ani nevšiml. Proto o měsíc později svou návštěvu zopakoval. Tentokrát jako správný mág vytáhl ze svého kouzelného klobouku nové králíky. Nabídl všem zúčastněným stranám sporu o Temelín dialog a českému lidu učinil nabídku, že ho dostane ze závislosti na nebezpečné elektrárně. Na dotaz deníku Právo, kdo ho jménem českého lidu o pomoc požádal, odpověděl Fagan upřímně, že nikdo.