Mezinárodní folklorní festival ve Strážnici letos představí slovenskou fujaru i lidové masky z Kamerunu

Na dva tisíce účinkujících a kolem patnácti tisíc diváků se v těchto dnech sjelo do jihomoravské Strážnice. Od čtvrtka do neděle tu totiž probíhá mezinárodní folklorní festival. Hlavními tématy letošního ročníku jsou slovenská fujara a slovácký verbuňk, chodský folklor a lidové masky. Více už Milena Štráfeldová:

Úvodní píseň, která tradičně zahajuje strážnický festival, zazněla letos už po dvaašedesáté.

"Náš festival patří mezi nejstarší a nejznámější folklorní festivaly v Evropě. Je skutečně pro české soubory a skupiny, zpěváky a tanečníky jakoby Mekkou, kam si pokládají za velkou čest přijet a vystupovat,"

říká prezident festivalu a současně ředitel pořádajícího Národního ústavu lidové kultury ve Strážnici Jan Krist. Festival vznikl těsně po 2. světové válce a u jeho zrodu stál známý strážnický folklorista a primáš Slávek Volavý:

Během let se na strážnickém festivalu vystřídaly snad všechny významnější folklorní soubory z tehdejšího Československa a desítky souborů ze zahraničí. Letos tu vystoupí na šest desítek hudebních těles. Jedním z témat festivalu je slovenská fujara a slovácký verbuňk, které byly zapsány na seznam mistrovských děl světového kulturního dědictví UNESCO.

Ve slováckém verbuňku, tedy mužském sólovém tanci, který kdysi tancovali chlapci verbovaní na vojnu, se tradičně ve Strážnici i soutěží. Letos se do soutěže o nejlepšího verbíře přihlásilo 55 tanečníků, v závěru se jich ale pokaždé na pódiu sejde hodně přes stovku, od pětiletých kluků až po ty osmdesátileté.

K dalším tématům 62. ročníku strážnického festivalu patří lidové tradice na Chodsku, což je jeden z regionů, kde se lidová kultura v Čechách uchovala v té nejautentičtější podobě. A zvláštní program je podle Jana Krista věnován i lidovým maskám, které předvedou zahraničí soubory:

"Letos uděláme zahraničí pořad tématický. Jako téma jsme si vzali využití masek v tradiční lidové kultuře. Máme tu vesnickou skupinu z Bulharska, z Rumunska jsme pozvali Romy, pak tu máme Jižní Koreu, Kamerun a ze Slovenska soubor Liptov z Ružomberoku. Ten terén je vyhlášen svými maskami fašankovými."