Mezinárodní studie: České děti málo spí

Čtyřicet procent českých dětí ve věku 11 až 15 let spí ve všední dny méně, než kolik doporučují odborníci. Mohou pak trpět nadváhou a obezitou, potýkat se s psychickými problémy.

Michal Kalman | Foto: Prokop Havel,  Český rozhlas

Jak spí české děti, zkoumala studie pracovníků Univerzity Palackého v Olomouci.

"České děti vstávají poměrně brzy. Společně s dětmi ze Slovenska, Maďarska nebo Polska. Během týdne spí zhruba osm hodin. Během víkendu je to o hodinu a půl až hodinu a tři čtvrtě více. To ranní vstávání zkracuje čas strávený spánkem, tak české děti nestihnou naplnit to spánkové doporučení," připomněl v Českém rozhlase ředitel studie Michal Kalman.

Děti od 6 do 12 let by měly spát devět až dvanáct hodin denně. Pro teenagery platí doporučení osm až deset hodin spánku. To nedodržuje polovina.

Ilustrační foto: Emrah Özaras,  Pixabay,  CC0 1.0 DEED

V některých zemích začínají školy o půl deváté či v devět hodin. Kdyby mohly spát české děti o hodinu déle, tak by 80 procent splnilo spánkové doporučení.

Víkendové dospávání moc dobré není

Děti se často snaží dospat o víkendech.

"Zjistili jsme, že čím větší je ten časový rozdíl mezi pracovním týdnem a víkendem, tak tím horší zdravotní důsledky to má."

Ilustrační foto: Vladislav Muslakov,   StockSnap,  Pixabay,  CC0 1.0 DEED

Podle Michala Kalmana část dětí také trpí takzvaným sociálním jet lagem, což je nepoměr mezi tím, kolik spánku tělo potřebuje a kolik ho vlivem sociálních potřeb a konvencí má. U téměř poloviny patnáctiletých je podle Kalmana tento rozdíl až dvě hodiny.

Nedostatek spánku má vliv na zdraví dětí.

"Děti, které toho nenaspí dost, tak jsou přes den unavenější, mají nižší životní spokojenost, dále se to projevuje duševními problémy, nějakou úzkostí. Děti, které nenaspí dostatek hodin, tak je častěji bolí, hlava, ramena, záda nebo břicho. Také jsme zjistili, že tito nespáči často vynechávají ranní snídaně nebo často pijí energetické drinky."

Místo mobilu knížka nebo povídání s rodiči

Ilustrační foto: congerdesign,  Pixabay,  CC0 1.0 DEED

Autoři studie doporučují, aby děti, pokud splní doporučení na délku spánku, usínaly i vstávaly pokud možno každý den ve stejnou dobu.

Asi hodinu před spaním by se také měly vyhnout modrému světlu z mobilů či tabletů, které potlačuje tvorbu melatoninu, hormonu důležitého pro spánek. Zklidnit před spaním pomůže knížka, klidná hudba, povídání s rodiči.

Do studie se zapojilo asi 13.400 dětí ze 234 škol napříč Českem, do podrobné analýzy pak 700 dětí, u kterých se nepřetržitě sedm dní měřily jejich aktivity. Sběr dat se uskutečnil ještě před koronavirem, roce 2018. Výzkum je součástí mezinárodní studie, která se zaměřuje na životní styl dětí.

Ilustrační foto: Luisella Planeta Leoni,  Pixabay,  CC0 1.0 DEED