Miloš Zeman v USA

Premiér Zeman se v neděli vrátil z šestidenní cesty po Spojených státech, kde jednal o ekonomické spolupráci i účasti České republiky v boji proti terosrismu. Cestu sledoval kolega Jaromír Marek.

Cesta premiéra Zemana byla připravována dávno před teroristickým útokem na Spojené staty a její původní záměr byl napomoci rozvoji hospodářských vztahů. Tématika boje proti terorismu však nakonec převládla. O české pomoci hovořil Miloš Zeman na přednáškách i tiskových konferencích, v televizním vystoupení v CNN a Fox News a především s prezidentem Spojených států Georgem Bushem. Až do poslední chvíle nebylo jasné, zda ke schůzce vůbec dojde. K setkání nakonec došlo a bylo delší než se původně předpokládalo. Krátce po skončení schůzky shrnul její obsah premiér Miloš Zeman.

"Rozmluva se týkala dlouhodobých strategických plánu boje proti terorismu i rekonstrukce NATO. Byla to velmi konkrétní debata a já oceňuji, že v době, kdy tady jsou Blair, Chirac a další a i když ČR nepatří mezi největší státy, tak že americká administrativa ústy prezidenta i viceprezidenta a ministra zahraničních věcí ocenila aktivity ČR v této oblasti."

Náměstek ministra zahraničí Pavel Telička, který se jednání účastnil, k vystoupení prezidenta Bushe dodal:

"V úvodu hned poznamenal, že je konec sympatiím a nastává čas činů. Každý si může vybrat, buď je na straně koalice a musí jednat nebo ne. V této souvislosti podotkl, že ČR rozhodně patří ke spojencům."

Prezident Bush ocenil zejména práci českých tajných služeb, zejména byla řeč o informacích o schůzce Muhamada Atty s dipolomaty z Íráku. Z tohoto pohledu je možné říci, že cesta Miloše Zemana byla úspěšná, jednání s nejvyššími představiteli Spojených států naznačuje, že ze všech států střední a východní Evropy má Česká republika se Spojenými státy ty nejlepší vztahy.

Poněkud horší je situace v oblasti hospodářské spolupráce. Spojené státy rozhodně v Česku nepatří k předním investorům. Snad jen Phillip Moris je se svými 420 miliony amerických dolarů významným investorem. Jeho výroba však není přesně to, co by česká strana očekávala. Investice českých firem do Spojených států jsou téměř zanedbatelné. Jedním z mála projektů je česko-americká firma ETI, která v San Franciscu montuje trolejbus značky Škoda.

"Česká republika je v USA poměrně málo známá, na vině je např. i geografická vzdálenost. Ale neberme to nikterak osudově, ale podporujme všechny kontakty, včetně podnikatetskcýh. Víte, že zahraniční investice mají multiplikační efekt. Nejen, že vyvolají domácí poptávku, ale přitáhnou i další zahraniční investory. Je to ta tichá, nenápadná práce, která má za cíl sem přitáhnout zahraniční firmy."

Právě proto se Zeman snažil nalákat do České republiky americké investory. Jednal v Sillicas valley v San Franciscu a Austinu, sešel se zástpupci firem Motorola, Samsung, Sikorsky a mnoha dalšími. Na závěr cesty shrnul o čem se zástupci amerických firm jednal.

"Pokud jde o český export byla řeč o energetických zařízeních a dopravních prostředcích a pokud jde o investice do České republiky, měly by to být investice do výroby s vysokou přidanou hodnotou. Jaké konkrétní výrobky to budou a v jaké průmyslové zóně budou alokovány je předčasné uvádět. Navíc si myslím, že v této fázi, čím méně informací se o tom řekne, tím lépe."

Z hlediska ekonomické spolupráce není vztah mezi Českem a Spojenými státy rozhodně na takové úrovni, na jaké by mohl být. Přesto, že Zeman nechtěl uvádět žádné konkrétní výsledky své cesty, v úterý v Ostravě prohlásil, že by zde mohla vzniknout nová průmyslová zóna, ve které by vzniklo až 5000 nových pracovních míst. Do této zóny by měl vstoupit právě americký investor. Jaký, to zatím Zeman nechce prozradit.