Ministerstvo obrany chystá „bílou knihu armády"

Foto: ČTK

Premiér Petr Nečas v úterý navštívil ministerstvo obrany a setkal se s jeho šéfem Alexandrem Vondrou i představiteli generálního štábu.

Petr Nečas s Alexandrem Vondrou  (vpravo),  foto: ČTK
Předseda vlády při své návštěvě zdůraznil, že změny, které v resortu pod vedením Alexandra Vondry proběhnou, mají jeho plnou podporu.

"I v dalších resortech je nutné dělat celou řadu změn, nicméně i z hlediska mediální publicity je vidět, že nejčastěji se psalo právě o ekonomice resortu ministerstva obrany. Chtěl bych zdůraznit, že pan ministr má moji plnou podporu ve svém úsilí o čistotu a transparentnost těchto procesů v resortu ministerstva obrany, o dramatické zmenšení korupčního prostoru a potenciálu a v boji proti korupci v tomto resortu."

Alexandr Vondra,  foto: ČTK
Ministr Vondra považuje za základní úkol posílení důvěryhodnosti ministerstva obrany a armády.

Podle premiéra je důležité, aby resort obrany ztratil pověst "dojné krávy", pro privilegované firmy, které mu zprostředkovávají nákupy.

"Doby, kdy celá řada privilegovaných soukromých firem si nastavila penězovody z rozpočtu ministerstva obrany za služby, které byly neadekvátní vyplaceným částkám, doby, kdy bylo řečeno, že použití těchto firem při nákupech ze zahraničí dokonce i od jiné vlády je nezbytné, doby, kdy řada politiků ronila krokodýlí slzy, co si ubohá armáda a ministerstvo obrany bez těchto firem počnou, tyto doby končí."

Premiér uvedl jako typický příklad nákup španělských transportních letounů Casa. Zprostředkovatelská firma podle něj státu nijak nepomohla a pouze inkasovala. Ministerstvo hodlá navrhnout změnu zákona, aby mohlo nakupovat přímo. Na akvizice bude nově dohlížet František Nadymáček, oznámil Vondra:

František Nadymáček,  foto: ČTK
"Po tři roky spolupracoval na přípravě českého předsednictví, měl na starosti právě výběrová řízení a akviziční proces. Já spoléhám na to, že mi pomůže vnést do situace a metod práce pořádek a transparenci."

Resort obrany chystá přípravu tzv. bílé knihy armády, která by měla stanovit jasnou vizi. Ministr Vondra upřesnil:

"Připravuji koncem srpna jmenování skupiny odborníků, jakéhosi panelu, který bude dohlížet na tuto práci. Chci, aby v tom byli zástupci odborníků v resortu i mimo resort, vojáků i civilistů. Chci také spolupracovat i s opozicí, protože si myslím, že budeme vytvářet něco na léta dopředu."

V čele týmu, který vypracuje novou koncepci armády, by měl stanout bývalý ministr obrany Jiří Šedivý. Bílá kniha by měla vycházet z nové bezpečnostní strategie NATO. Podle Vondry mají být ozbrojené síly přiměřené velikosti státu. Armáda nemůže mít všechny typy vojsk a neměla by sloužit jen v zahraničních misích.