Prezident kritizoval změny na ministerstvu obrany

Karolína Peake, foto: ČTK

Na rychlé personální změny, které provedla nová ministryně obrany Karolína Peake /LIDEM/, reagovali politici také o víkendu. Prezident Václav Klaus v televizi Prima mluvil dokonce o narušení elementární důvěry. Opozici se ve Sněmovně nepodařilo prosadit výzvu Karolíně Peake, aby z čela ministerstva obrany odešla.

Karolína Peake,  foto: ČTK
ODS a strana LIDEM si vyměnily vedení resortů. Ministerstvo dopravy vede od minulého týdne Zbyněk Stanjura z ODS a obrana, kterou vedl Alexandr Vondra, nyní patří LIDEM, respektive jejich předsedkyni Karolíně Peake. Ve středu se ujala resortu se slovy, že neplánuje personální zemětřesení, o den později oznámila odchod prvního náměstka Vlastimila Picka, šéfa sekce vyzbrojování Pavla Bulanta a ředitele kabinetu ministra Františka Šulce. Krok překvapil nejen prezidenta Klause, který se o něm dozvěděl z textové zprávy při přednášce v Německu. Personální změny hodnotil jako narušení důvěry. Při opakovaných jednáních s premiérem Petrem Nečasem (ODS), byl prý ujišťován o tom, že jednou z věcí, které zajistí stabilitu obrany, bude pokračování vedoucích funkcionářů ministerstva v jejich funkcích:

"Když jsem si kladl otazníky a opakovaně jsem jednal s předsedou vlády, kdo na ministerstvo obrany, tak jsem byl ubezpečován, že bude zajištěna stabilita setrváním dosavadních nejvyšších funkcionářů."

Prezident hned telefonoval premiérovi, který zrovna vystupoval v Bruselu z letadla po příletu na summit EU, který byl rovněž překvapen. Karolína Peake rozhodně odmítá kritiku prezidenta Klause, podle kterého měl právě první náměstek Vlastimil Picek zajistit kontinuitu v rezortu po odchodu Alexandra Vondry:

Vlastimil Picek,  foto: Ministerstvo obrany ČR
"Pokud někdo říká, že kontinuita ministerstva obrany visí na čtyřech lidech, pak je to plivnutí do tváře těm třiceti tisícům lidí, kteří v tom resortu jsou a kteří jej drží. Já jsem u žádné dohody, kdo má nebo nemá být na některých pozicích na ministerstvu obrany, nebyla, tak nemohu nikoho podvést ani zklamat."

Odvolaný první náměstek Vlastimil Picek je bývalý náčelník generálního štábu. Vedl tým, který se Švédskem vyjednával podmínky pokračování pronájmu stíhaček Gripen.

"Pan Picek byl člověk, který 25 let sloužil naší demokratické zemi na různých pozicích, ať již jako voják nebo civilista. Je to velmi kvalitní kompetentní odborník a z tohoto pohledu krok paní ministryně příliš pochopitelně nevypadá,"

uvedl premiér Petr Nečas. Karolína Peake však trvá na tom, že má plné právo vybrat si své nejbližší spolupracovníky a vytvořit civilní vedení ministerstva obrany. V tomto záměru ji podpořil předseda sněmovního výboru pro obranu Jan Vidím z ODS:

"Kroky směřující k tomu, aby tam uniformy nebyly, vítám a jsou správné. Co se týče pana armádního generála v záloze Vlastimila Picka, ten člověk udělal nepochybně pro českou armádu velký kus práce a budu strašně rád, když zůstane ve službách České republiky. Ale místo takových lidí je v diplomacii a ne v exekutivě."

Petr Nečas a Karolína Peake,  foto: ČTK
Kroky nové šéfky resortu kritizovala ve sněmovně opozice. Prosadit výzvu, aby z čela ministerstva obrany odešla, se jí však nepodařilo. Opozice kritizovala zejména fakt, že první náměstek Picek byl odvolán z hodiny na hodinu. Boris Šťastný z ODS, uvedl, že Peake má plné právo vybrat si svůj tým, zároveň však podotkl, že tady bylo dokázáno, že se ke svým elitám chovat nedokážeme. Podle Jiřího Šedivého, bývalého náčelníka Generálního štábu Armády České republiky, by personální změny neměly ovlivnit stabilitu v armádě. Funkci prvního náměstka zatím ministryně neobsadila. Budou i další změny?

"Rozhodně nikam neodchází náčelník generálního štábu Petr Pavel a nedomnívám se, že odchod pana armádního generála Picka znamená ohrožení zájmu armády. Chci s ním nadále spolupracovat,"

uvedla Karolína Peake. Premiér je nyní na zahraniční cestě. Peake se s ním sejde zřejmě ve čtvrtek nebo v pátek. Tématem budou personální změny ve vedení ministerstva a kdo povede tým, který se Švédy vyjednává prodloužení pronájmu nadzvukových stíhaček Gripen.