Karolína Peake /LIDEM/ opouští po osmi dnech ministerstvo obrany

Karolína Peake, foto: ČTK

Předsedkyně strany LIDEM Karolína Peake opouští ministerstvo obrany. Po osmi dnech působení navrhl její odvolání premiér Nečas a prezident mu vzápětí vyhověl. Premiér hovoří o ztrátě důvěry. Karolína Peake vyzvala stranu LIDEM k odchodu do opozice a cítí se podvedena. Strany jednají, jak dál z vládní krize.

Karolína Peake,  foto: ČTK
Pouhých osm dnů řídila Karolína Peake silový resort obrany. Před tím působila v kabinetu šéfa ODS Petra Nečase jako vicepremiérka a předsedkyně legislativní rady vlády. Strana LIDEM původně řídila ministerstvo dopravy a ODS obranu. Po odstoupení ministrů, si strany resorty vyměnily a ministryní obrany se stala předsedkyně LIDEM Karolína Peake. Po svém jmenování mimo jiné uvedla, že na ministerstvu nechce dělat žádné kobercové nálety. Druhý den ve funkci však odvolala tři vysoké úřadníky, mezi nimi i prvního náměstka Vlastimila Picka. Ten byl klíčovým vyjednavačem o prodloužení pronájmu stíhaček Gripen. Tento krok vyvolal kritiku jak prezidenta, tak premiéra. Premiér Nečas Karolínu Peake odvolal po té, co odmítla vrátit do funkcí Picka a šéfa vyzbrojování Bulanta. Její argumenty o zcivilnění vedení resortu premiér odmítl:

"Vyřadit klíčového vyjednavače, který má na starosti vyjednávání nadzvukových letounů, považuji z projev nezodpovědného diletantismu. To prostě je chybný krok."

Jak premiér dodal, za odvoláním Karolíny Peake z postu ministryně obrany byla ztráta důvěry:

"Má důvěra nepoklesla k nule, poklesla do záporných hodnot. K mému velkému zklamání paní ministryně obrany ještě ve středu v mé přítomnosti konstatovala, že se žádné personální zemětřesení nechystá. Skutečností bylo, že se chystalo zcela zjevně již v tu chvíli."

Petr Nečas,  foto: ČTK
Karolína Peak odmítla, že by resort obrany destabilizovala a že by její personální kroky - především odvolání náměstka Vlastimila Picka - byly nekompetentní.

"Pan první náměstek byl na ministerstvu obrany necelé čtyři měsíce. Před tím zastával funkci náčelníka generálního štábu. Považuji za nevhodné a potvrzují to mnozí odborníci, včetně bývalého náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého, aby bývalý náčelník téměř okamžitě po svém odchodu z armády, šel do vysoké exekutivní funkce ve vedení ministerstva obrany."

Reakce strany LIDEM na sebe nedala dlouho čekat. Předsednictvo vyzvalo své ministry, aby k 10. lednu odešli z vlády. Peake prohlásila, že vedení tento krok už probralo se svými ministry i poslanci a předpokládá, že strana půjde do opozice. Také řekla, že se strana LIDEM cítí premiérovým krokem podvedena:

"Premiér zřejmě uzavřel za našimi zády dohody, které se týkaly personálního obsazení na ministerstvu obrany. Nicméně nikoho z nás o tom neinformoval a cílem zřejmě nebylo klidné vládnutí, cílem byla loutková ministryně a koalice naoko."

Opozice odvolání Karolíny Peake vítá. Byla prý nepřipravená a nedůvěryhodná. Podle místopředsedy sněmovny za ČSSD Lubomíra Zaorálka ale selhal i premiér, který by měl rezignovat:

Lubomír Zaorálek,  foto: Petra Česchová / Český rozhlas
"Toto je třicátá změna ve vládě Petra Nečase. Takovýto způsob personální politiky, to jsme tady opravdu ještě neměli. A tohle si nelze dovolit. Není možné takto měnit ministry jako ponožky. Jednoho dne je jmenovat a za osm dní je zase vystřídat."

Podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky sehrála předsedkyně liberálních demokratů Karolína Peake roli mouřenína, který posloužil ODS i TOP 09 a nyní může jít. Podle něj Nečas s odvoláním šéfky nejmenší koaliční strany počkal na okamžik, až bude přijat státní rozpočet a koalice ve Sněmovně opětovně prosadí zvýšení DPH a církevní restituce. Zopakoval, že jediným řešením je dohoda o předčasných sněmovních volbách na jaře příštího roku.

Politické strany teď řeší, co dál. V pozadí odvolání ministryně je podle politologa Zdeňka Zbořila napětí mezi ODS a TOP 09, které v poslední době bojují o dobrou pověst. Nečas se podle jeho slov mohl dopustit chyby, když Peake jmenoval, protože neodhadl situaci a čekal, že ministryně bude loajálnější. Zároveň Peake prý neuměla odhadnout cenu několika svých poslanců a zapomněla, že proti ní stojí politici zkušení nejen v jednáních ve Sněmovně, ale především v kuloárech. Zásadní je podle Zbořila důvod, proč se vůbec na úřad dostala.