Premiér Nečas ujistil, že české výdaje na obranu neklesnou

Foto: ČTK

Od pátku v Praze jednalo Parlamentní shromáždění NATO, poradní orgán aliance. Delegáti z parlamentů členských zemí debatovali o aktuálních bezpečnostních výzvách a problémech ve světě. Ministr obrany Alexandr Vondra připomněl, že ani v době finančních škrtů nesmějí země aliance rezignovat na vlastní obranu. Premiér Nečas po rozhovoru s generálním tajemníkem NATO zdůraznil, že v českých rozpočtech nebudou výdaje na obranu v příštích letech klesat.

Alexandr Vondra na výročním zasedání Parlamentního shromáždění NATO,  foto: ČTK
Ministr Vondra /ODS/ v úvodním vystoupení zdůraznil, že NATO musí zůstat silné, aby mohlo plnit svou základní roli, tedy poskytovat kolektivní obranu členům. Finanční krize západních zemí podle Vondry nezmizí přes noc a každý odpovědný politik si to musí uvědomovat. Řešením je proto odpovědné utrácení a mezinárodní spolupráce. Alexandr Vondra připomněl, že v ČR se za posledních pět let obranné výdaje snížily o více než 20 procent. Podle ministra obrany bude mít mezinárodní spolupráce v rámci NATO smysl jedině, pokud se některé země pouze "nepovezou zdarma" či nepodkopou alianční jednotu. Připomněl české zaměření na obranu proti zbraním hromadného ničení, vrtulníky a vznikající výcvikové středisko pilotů a logistiku.

Zástupci všech 28 členských států NATO řešili od pátku například situaci v Afghánistánu, Sýrii, arabských zemích, eurozóně, Rusku a dále směřování a rozšiřování NATO. Na závěr Parlamentního shromáždění NATO vystoupil generální tajemník aliance Anders Fogh Rasmussen. Upozornil, že bezpečnostní výzvy nepočkají, až se našim ekonomikám povede lépe.

Petr Nečas,  foto: ČTK
"Z evropských spojenců jen dva vydávají na obranu požadovaná dvě procenta hrubého domácího produktu. Čtyři evropští členové aliance dávají méně než jedno procento. Také Spojené státy začaly redukovat své obranné výdaje. Další škrty mají následovat, to je znepokojující."

Premiér Petr Nečas /ODS/ k tomu uvedl:

"Hlavní a urgentní prioritou české vlády je stabilizace našich veřejných financí. Fiskální nestabilita by totiž ve svém důsledku znamenala možná i vážnější ohrožení našich obranných schopností."

Premiér Nečas na pražském Parlamentním shromáždění NATO ujistil poslance z členských zemí Aliance, že Česko své závazky vyplývající z členství v NATO splní.

Během Parlamentního shromáždění NATO byla připomenuta rovněž památka válečných veteránů. V České republice na ně vzpomínáme až od roku 2001. Tradičně je tento den spojený s vojáky bojujícími na frontách první a druhé světové války. Jak ale během vzpomínkových akcí připomněl náčelník generálního štábu Petr Pavel, úctu a respekt si zaslouží i veteráni novodobých konfliktů.

Alexandr Vondra  (uprostřed vpravo) a náčelník Generálního štábu Armády ČR Petr Pavel  (uprostřed vlevo) se 11. listopadu zúčastnili pietního aktu při příležitosti Dne válečných veteránů,  foto: ČTK
"Hrdinství vojáků v těchto konfliktech je úplně stejné. Je pořád o tom, že člověk přináší oběť, přináší něco navíc a dělá to pro nějaké hodnoty. I dnes jsou tam vojáci pro to, aby se lidem žilo líp, aby násilí ustoupilo svobodě, normálnímu životu a míru. A v tom si myslím, že si ti dnešní hrdinové z válek zaslouží stejné ocenění jako ti v minulých."

Ocenění tak získali i vojáci za účast v misích na Balkáně a Iráku. Také ministr obrany Alexandr Vondra připomněl, že lidé veterány z novodobých konfliktů často neuznávají, což je podle něj špatně.

"My se snažíme šířit v české veřejnosti povědomí o Dni válečných veteránů, včetně té symboliky vlčích máků. Jde o to, aby si veřejnost vážila lidí, kteří nasazovali život za naši svobodu a demokracii a mnozí z nich i padli."

Záslužný kříž ministra obrany dostalo dvanáct válečných veteránů. Mezi oceněnými je například i Helena Steblová, která za druhé světové války skončila v koncentračním táboře, protože pomohla zachránit život raněnému partyzánovi.