Ministerstvo zahraničí udělilo ceny Gratias agit za šíření dobrého jména ČR

Krajané, kteří obdrželi v roce 2017 cenu Gratias agit, foto: archiv Českého rozhlasu - Radia Praha

Patnáct osobností obdrželo v Černínském paláci cenu Gratias agit. Cenu za šíření dobrého jména ČR v cizině uděluje ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Má podobu křišťálového globu od akademického malíře Zdeňka Petra. Mezi oceněnými sou osobnosti působící po celém světě. In memorian byl oceněn dirigent Jiří Bělohlávek. Ministr zahraničí vyjádřil lítost, že se s ním nemohl osobně setkat.

Jaroslav Kynčl a Paul Millar,  foto: archiv Českého rozhlasu - Radia Praha
Mezi oceněnými byli publicisté, překladatelé, vědci a významní představitelé českých krajanských komunit. Podle ministra Zaorálka všichni na Česko vrhají dobré světlo a zajišťují, že se o něm hovoří.

Ocenění krajané podporují českou historii, kulturu a jazyk

Ocenění si odnesl například honorární konzul v Edinburghu Paul Millar, který se ve Skotsku zasadil o výstavbu památníku československým parašutistům. Za propagaci českého jazyka a kultury v Indii převzala ocenění Doris Kumarová. Mimo jiné pracovala lektorka českého jazyka na univerzitě v Dillí. Lékařka a honorární konzulka ČR v Kamerunu Věra Yabéko Vitáčková působí od roku 1970 jako vedoucí lékařka kliniky. Kromě místních pacientů patří mezi její klientelu řada krajanů.

Lubomír Zaorálek a Miriam Kamaová,  foto: archiv Českého rozhlasu - Radia Praha
Ocenění převzala také předsedkyně krajanských spolků na Ukrajině Ludmila Muchina, předsedkyně Haifské pobočky Sdružení Čechoslováků žijících v Izraeli Miriam Kamaová. Její působení ve funkci regionální předsedkyně učinilo z Haify poslední baštu živého krajanského života v Izraeli. Mecenáška Georgina Steinsky-Sehnoutková působí v Kanadě. Podporuje sekci Českých studií na Torontské univerzitě. Oceněna byla také rychlobruslařka Martina Sáblíková.

Ze Spojených států si pro ocenění přiletěl Jaroslav Kynčl, který v americkém exilu podporoval české umělce - spolupracoval například s básníkem a výtvarníkem Jiřím Kolářem. Cenu Gratias agit převzal v Černínském paláci také bývalý velvyslanec Slovinska v České republice, profesor umění Damjan Prelovšek. V oblasti literatury a jazyka si ocenění odnesli španělská básnířka, prozaička a překladatelka Clara Janés Nadalová, česko-německá spisovatelka Alena Wagnerová nebo německý publicista Jürgen Serke.

Tomasz Dostatni  (uprostřed),  foto: archiv Českého rozhlasu - Radia Praha
Za bádání v oblasti soudobých česko-rakouských vztahů byl oceněn historik Oliver Rathkolb, který dlouhodobě spolupracuje s českými institucemi a vyučoval také na Karlově univerzitě. Oceněn byl rovněž polský kněz a publicista Tomasz Dostatni, jeden z prvních polských kněží, kteří začali po sametové revoluci působit trvale v Československu.

Ministr Zaorálek během předávání označil letošní a příští rok za přelomovou dobu, která může být pro Česko velmi důležitá. "V přelomových dobách jednotlivci často znamenají víc než instituce, dokážou uvést do pohybu neuvěřitelné síly,"řekl Zaorálek. Vzdal hold houževnatosti a celoživotnímu dílu všech oceněných.