Ministr Gross chce demonstrantům zakázat zakrývání obličeje, občanské právní hlídky podají trestní oznámení na policii

Ministr vnitra Stanislav Gross bude iniciovat změny v zákoně o shromažďování. Ty by účastníkům demonstrací a radikálních protestů zakázaly zakrývat si obličej. Další podrobnosti má Eva Petržílková:

K těmto krokům chce ministr Stanislav Gross přistoupit po zkušenostech s radikálnímí odpůrci globalizace, kteří minulý týden demonstrovali v pražských ulicích proti zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Mnozí z nich měli při střetech s policií zakryté obličeje šátky nebo plynovými maskami: S tím souhlasí i místopředseda ODS a ministr vnitra ve stínové vládě Ivan Langer: Ministr Gross je také pro změnu zákona o policii, která by rozšířila výčet policejních donucovacích prostředků. Podle něj by se jednalo o používání gumových projektilů nebo jiné podobné zbraně, jež by na vzdálenost deset až 15 metrů byla schopna eliminovat útočníky, kteří hází kameny nebo zápalné láhve na kordony policistů. Gross připomněl, že použití těchto prostředků nyní zákon o policii neumožňuje. Rady, že policie měla gumové projektily použít už tento týden, proto označil za "chytrácké". Odmítl i názor místopředsedy ODS Miroslava Macka, podle něhož by na "řádění bojůvek" bylo možné "odpovídat střelbou".

V souvislosti s demonstracemi v době zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Praze shromažďují Občanské právní hlídky svědecké výpovědi.

Jedná se především o události na policejních služebnách při největších nepokojích, které proběhly v úterý. Zástupci Občanských právních hlídek zatím mají svědectví dvou lidí, kteří byli údajně v noci na středu svědky týrání zadržených aktivistů na policejní služebně v Ocelářské ulici v Praze 9. Oba nezávisle na sobě vypověděli, že policisté, kteří neměli identifikační čísla, zadržené demonstranty bili obušky a pěstmi, kopali a týrali je příliš utaženými pouty na rukou a dlouhým klečením.

Ministr vnitra Stanislav Gross obvinění, že se zadrženými na policejních služebnách bylo špatně zacházeno, odmítl. Zmocněnec vlády pro lidská práva Petr Uhl k tomu řekl, že lidská práva byla v ulicích Prahy při zasedání světových finančníků dodržována více než tomu bylo dříve. V budoucnu by podle Uhla v místech, kde jsou zadržení předváděni, měla fungovat trojí kontrola. Vedle už existující resortní kontroly by to měly být zatím neexistující kontroly státní a veřejné.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio