Ministr Kocáb chce zmírnit tzv. náhubkový zákon

Ministr Michael Kocáb chce zmírnit dopady tzv. náhubkového zákona. Ten od 1. dubna zakazuje zveřejnit identitu podezřelých a obětí některých trestných činů. V novinách se už nesmí objevit pasáže z odposlechů a zákon počítá s tvrdými sankcemi, až s pětiletým vězením či vysokou pokutou.

Zákon bývá vnímán jako zásah do svobody projevu a vysloužil si také výtky ze zahraničí. Premiér Jan Fischer se krátce po svém nástupu do funkce sešel se šéfredaktory některých médií a slíbil nápravu. Úkol dostal na starost ministr Michael Kocáb a teď přichází s novelou. Mimo jiné navrhuje snížit maximální výši pokut. Ta může nyní dosahovat až 5 milionů korun. Objevuje se tu i výjimka v podobě veřejného zájmu, která by umožňovala jinak utajované informace zveřejnit. Jak dodává ministr Kocáb, tato část zákona se týká i odposlechů.

"Zavádíme paragraf, kde uvádíme výjimky. To znamená, že zveřejnění je potřebné pro účely pátrání po osobách nebo osoba, jíž se zákaz zveřejnění týká, s ním vyslovila předchozí písemný souhlas. To se potom týká samozřejmě i odposlechů."

Novela také navrhuje omezit okruh trestných činů, jejichž oběti nad 18 let by byly chráněny. Vyjmenovává trestné činy, které mohou například zasahovat do lidské důstojnosti. Novelu by mohl parlament projednat ještě před volbami, ale to by ji musel schválit v prvním čtení. Jinak by tzv. spadla pod stůl a muselo by se čekat na nové obsazení sněmovny.

"Podle paragrafu 90 by muselo dojít k vyslovení souhlasu již v prvním čtení. To znamená bez jakýchkoli úprav a to si myslím, že je rozhodně nereálné,"

uvedl sociální demokrat Jeroným Tejc. Dolní komora už před prázdninami odmítla na program schůze zařadit obdobnou poslaneckou novelu. Stejný názor má i poslanec ODS Marek Benda. Současně si myslí, že zveřejnit odposlech ve veřejném zájmu je možné už teď.

"Já jsem od začátku říkal, že pokud bude převažovat veřejný zájem, ten musí být jasně definovaný, tak i dneska je to možné. Ten návrh nic nemění. Jestli to bude explicitně řečeno v zákonu, je to možná lepší pro klid novinářských duší, ale rozhodně si nemyslím, že by dneska bylo kompletní zveřejňování odposlechů, když se týkají veřejného zájmu, zakázáno."

Advokát Tomáš Sokol se nicméně obává, aby si pojem veřejný zájem nevysvětloval každý jinak.

"Je to tedy gumové a veřejným zájmem může být v podstatě cokoliv."

Proti zákonu se už dříve bouřili hlavně zástupci médií a senátoři ho napadli ústavní stížností. Šéfredaktor Mladé fronty Dnes Robert Čásenský řekl, že se chce nejdřív s novelou podrobně seznámit. Přivítal, že zákon obsahuje pasáž o veřejném zájmu.

"Nicméně my stále věříme, že nejlepším řešením by bylo, kdyby Ústavní soud, u kterého leží proti náhubkovému zákonu ústavní žaloba, celý zákon zrušil."