Ministr Kohout udělil ceny Gratias agit za šíření dobrého jména Česka ve světě

Gratias-agit-Preis (Foto: Barbora Kmentová)

Minulý pátek byly v Černínském paláci v Praze uděleny prestižní ceny Gratias agit. Ministr zahraničních věcí tak už počtrnácté ocenil české krajany, exulanty, zástupce krajanských spolků, ale i zahraniční bohemisty a další osobnosti za šíření dobrého jména České republiky ve světě. Na udílení cen natáčela Milena Štráfeldová:

Světoznámý lingvista z Toronta, komeniolog z Utrechtu nebo překladatelka Bohumila Hrabala ze Skopje - ti všichni se v pátek navečer sešli v prostorách ministerstva zahraničních věcí, aby zde převzali už tradiční cenu Gratias agit. Ministr Jan Kohout při jejím předávání ocenil práci zahraničních Čechů pro dobrou propagaci Česka ve světě. Cenu získal například zakladatel Asociace TGM v Lucembursku František Šedý. Asociace pomáhala českým exulantům při překonávání jazykových problémů v trojjazyčném Lucembursku:

František Šedý
"Když jsem zakládal Asociaci TGM, tak nás tam bylo několik set. Ovšem polovina jich utekla kvůli těm třem řečem. Někteří do Kanady, někteří do Austrálie a hodně se jich vrátilo do Německa a do Rakouska. Kvůli tomu, že v Lucembursku se hovoří dialektem, kterému nikdo nerozumí. To je asi jako když přijde Pražák někam na východní Slovensko."

Bývalý politický vězeň z 50. let Jan Drahota zase získal cenu Gratias agit za podporu sokolského hnutí v Jihoafrické republice. Do Jižní Afriky odešel krátce po srpnové okupaci Československa:

Jan Drahota
"Když jsme se tam trošku rozkoukali, tak jsme zjistili, že se tam valí množství Čechoslováků a skoro nikdo z nich neuměl anglicky. Tak jsem povídal, že něco musíme pro ty lidi udělat, poněvadž utekli z politických důvodů, a teď tam byli jak bezrucí a beznozí. A založili jsme tam Sokol a přes ten Sokol jsme začali pomáhat krajanům."

Ministr Kohout udělil cenu za šíření české kultury ve světě i Novému divadlu v kanadském Torontu, které je zřejmě nejvýznamnějším českým ochotnickým divadlem v zahraničí. Josef Škvorecký pro ně napsal divadelní hru, vystupoval tu i Jiří Voskovec. Další laureátkou se stala klavíristka a členka Státního symfonického orchestru v iráckém Bagdádu Nataša Al Rádí Cimbálová. Orchestr podle ní hraje i při teroristických útocích:

Nataša Al Rádí Cimbálová
"Zkoušíme na různých místech, protože orchestr do dneška nemá stálé stanoviště. Tak se každou chvíli někam stěhujeme, jsou s tím spojené nevýhody, taky musí přenášet nástroje, ale cvičí se stále dál. Někdy například hrajeme tak silně, že ani neslyšíme, že kolem nás jsou výbuchy. To se dozvíme, až když jdeme domů."

Mezi oceněnými byli i bývalý papežský nuncius v Praze Giovanni kardinál Coppa, který se zasloužil o obnovu papežské nunciatury v Praze. Cenu získali i zástupci německých a rakouských organizací, kteří mají podíl na rozvoji česko - německých a česko - rakouských vztahů, jako například předseda Česko - německého fóra Gert Weisskirchen. Za činnost svých českých sekcí byla oceněna i francouzská gymnázia v Dijonu a v Nimes.

Foto: Barbora Kmentová