Ministr obrany chce dlouhodobější plánování zahraničních misí

Foto: www.army.cz

Plán nasazení českých vojáků v zahraničních misích pro příští rok schválila poslanecká sněmovna již v červnu. Více než půlroční předstih zvláště vynikl v kontrastu s přípravou plánu na tento rok: po měsících nejistoty a týdnech provizorního mandátu byl totiž potvrzen až letos v únoru. Ministr obrany Martin Barták chce ale do budoucna nastolit ještě větší stabilitu.

Sněmovní výbor pro obranu proto ministr informoval o svém záměru plánovat v budoucnu vojenské zahraniční mise na dva roky s výhledem na další rok. Barták v tom vidí hned několik výhod: "Lepší plánování, lepší příprava personálu a větší věrohodnost vůči spojencům... Ten jednoletý plánovací cyklus prostě neumožňuje se nejenom připravit," protože v praxi by to totiž zřejmě mohlo znamenat i úspory. Podle Bartáka například nákup služeb na delší dobu je výhodnější. Vojáci se musejí na mise připravit, například nechat se očkovat, což podle ministra nelze dělat ze dne na den.

Setkání ve výboru bylo informativní, ministr obrany nejprve předloží návrh vládě a v případě jejího souhlasu pak i parlamentu. Náčelník generálního štábu armády Vlastimil Picek ministrův projekt podpořil. Podle něj tak bude armáda moci lépe zaměřit přípravu jednotek i podle toho, do jakých oblastí se budou vysílat a jak budou rotovat:

"Já jsem v podstatě po tomto systému volal už minulý rok v červnu, kdy se zahájila diskuse o zahraničních misích na rok 2009 a jsem opravdu velice rád a požádal jsem poslance, aby to v maximální míře podpořili. Aby prostě ty mise byly schvalovány alespoň na dva roky, i s tím výhledem na další rok. Aby i my jako vojáci jsme měli dostatek času nejenom na přípravu vlastních jednotek, ale na přípravu a provedení konkrétního plánování."

Součástí a podle jeho oponentů odvrácenou stranou Bartákova návrhu je také schvalování rámcových tabulkových počtů vojáků, které by měly být vyšší, než pozdější skutečnost. Umožňovalo by to však vyšší flexibilitu.

Podle předsedy branného výboru, občanského demokrata Jana Vidíma by tato úvaha mohla najít podporu v řadách ODS: "Co se týče té větší míry flexibility, to bude velké téma. Mně by se to moc líbilo. Nemyslím si, že jednom mně, a že Občanská demokratická strana tento záměr bezesporu podpoří."

Naproti tomu ČSSD chce mít počty vojáků jasně specifikované a volnější rámce se jí zřejmě líbit nebudou, říká sociálnědemokratický poslanec Antonín Seďa: "Já si myslím, že sociální demokracie s tím problém bude mít. Prostě nějaký bianko šek na počet vojáků – to si nedovedu představit, že by prošlo v rámci sociální demokracie."

Samotné plánování misí na delší dobu ale u většiny poslanců vzbuzuje spíše kladné reakce.

A pokud jde o budoucí priority, ministr zdůraznil, že armáda nechystá v misích žádná překvapení a hodlá se stále soustředit na Kosovo a Afghánistán.