Ministr zemědělství se rozhodl dát jídlo bezdomovcům

Končící ministr zemědělství Jan Mládek rozhodl, že pošle bezdomovcům jídlo. Ve vládě prosadil plán, jak dopravit k nejchudším lidem základní potraviny. Jídlo se má vyrábět za asistence úřadů a bude se na něj používat například obilí, které čeští zemědělci vypěstují, ale nedokážou prodat.

Končící ministr zemědělství Jan Mládek rozhodl, že pošle bezdomovcům jídlo. Ve vládě prosadil plán, jak dopravit k nejchudším lidem základní potraviny. Jídlo se má vyrábět za asistence úřadů a bude se na něj používat například obilí, které čeští zemědělci vypěstují, ale nedokážou prodat. Zemědělské přebytky skupuje Státní zemědělský intervenční fond, který jen letos utratí z rozpočtu 28 miliard korun. Pomoc bezdomovcům se ale týká jen zlomku těchto zásob. Úřady je nechají zpracovat na mouku, těstoviny, máslo, sušené mléko a cukr. Až Mládkův plán potvrdí Evropská unie, začnou výběrová řízení na firmy, které budou jídlo zpracovávat, balit a rozvážet. Jak ministr dodal, projekt podpoří unie ročně částkou asi 11 milionů korun a český rozpočet vůbec nezatíží.

"Toto opatření má za cíl pomoci zhruba 35 tisícům těch nejchudších osob, které propadly veškerými sociálními sítěmi. Druhotným pozitivním efektrem je, že to bude odčerpáno z nadbytečných zásob intervenčně skladovaných zemědělských produktů."

Ministerstvo očekává o tuto formu pomoci značný zájem. Stejný program běží i v dalších zemích Unie. Jak uvedl Martin Šimáček z humanitární organizace Člověk v tísni, v Česku žije velké množství lidí bez domova.

"Je určitě velmi důležité, aby pro ně takovéto služby fungovaly. My ovšem v Člověku v tísni děláme práci s lidmi, kteří žijí v sociálním vyloučení v bytech, možná bytech poničených, ale tam si myslím, že by se taková pomoc naprosto míjela účinkem. Tam je potřeba spíše rozvojová pomoc, pomoc jednotlivcům s hledáním práce, integrováním do společnosti a tak dále."

Objevila se však i kritika opatření ministra Mládka. Prý je to především charita pro zemědělce a pak až pro chudé lidi. Co na to říká prezident Agrární komory Jan Veleba?

"Je to pomoc oběma. Je ovšem otázka, kolik přebytků by se tímto způsobem z trhu podařilo stáhnout a pak teprve můžeme říkat, jestli je to pomoc zemědělcům nebo ne. Byla by to jenom drobná pomoc. Já si myslím, že bychom měli, mluvím o českém zemědělství, jít cestou pomoci vývozům z České republiky. Jenom tady touto operací se to zkrátka nevyřeší."