Ministrem zahraničí se má stát Tomáš Petříček

Tomáš Petříček, foto: ČTK/Šulová Kateřina

Patová situace kolem ministerstva zahraničí by měla po třech měsících skončit. Předseda ČSSD Jan Hamáček navrhl jmenovat ministrem zahraničních věcí dosavadního náměstka Tomáše Petříčka (ČSSD).

Miroslav Poche,  foto: Filip Jandourek,  Český rozhlas
Sociální demokraté tak ustoupili ve sporu o nominaci europoslance Miroslava Pocheho (ČSSD), kterého do čela diplomacie odmítl v červnu jmenovat prezident Miloš Zeman. Kritizoval mimo jiné jeho postoj k migraci. Ke kritice Pocheho se později připojil i premiér Andrej Babiš (ANO). Nominaci Petříčka na ministra akceptuje.

"Já se s ním setkám, a navrhnu ho panu prezidentovi. Zároveň mohu konstatovat, že mise pana Pocheho je splněna, takže se klidně může vrátit do Bruselu, a budeme mít plnohodnotného ministra zahraničních věcí."

Europoslanec Poche nyní působí na ministerstvu zahraničí jako politický tajemník.

Předseda ČSSD Hamáček, který dosud řídil ministerstva vnitra i zahraničí, původně avizoval, že situaci vyřeší až po říjnových volbách. S nynějším návrhem ale vyšel na veřejnost v okamžiku, kdy se ukázal jako průchodný. S Pochem o změně nominace mluvil, a europoslanec ji akceptoval. V rozhovoru pro deník Právo Hamáček připomněl, že nejde o první případ, kdy jeden člen vlády řídil další rezort. Podotkl, že premiér Nečas hledal ministra obrany čtyři měsíce. Podle Hamáčka je Petříček vynikající volba.

Jan Hamáček,  foto: Filip Jandourek,  Český rozhlas
"Pan doktor Petříček má odpovídající vzdělání, je jazykově vybaven, a já jsem přesvědčen, že funkci ministra zahraničí zvládne, a bude se podílet na realizaci české zahraniční politiky, která vychází ze schválené koncepce."

Tomáši Petříčkovi bude 37 let, ovládá angličtinu, francouzštinu a španělštinu. Vystudoval obor Mezinárodní vztahy na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy, a magisterské obory v Británii a v Bruselu. Nejvíc pracovních let strávil coby asistent v Evropském parlamentu. Byl také asistentem původně nominovaného europoslance Pocheho a od srpna působí na ministerstvu zahraničí jako náměstek.

"Je to jakási kontinuita na ministerstvu, kde působí od letošního léta. Dříve působil na ministerstvu práce a sociálních věcí. Jeho vzdělání, jazykové vybavení i manažerské schopnosti jsou velmi adekvátní," uvedl Miroslav Poche.

Podle opozice je Petříček neznámý politik

Opozice dlouhodobě kritizovala fakt, že Česko nemá plnohodnotného ministra zahraničí. Výhrady má i k nominaci Tomáše Petříčka. Piráti ho mají za Pocheho loutku, TOP 09 tvrdí, že diplomacii bude ve skutečnosti řídit premiér Babiš. Uvedl to předseda TOP 09 Jiří Pospíšil:

Tomáš Petříček,  foto: ČTK/Šulová Kateřina
"Já jsem přesvědčen, že tímto krokem sociální demokraté rezignovali na snahu řídit ministerstvo zahraničních věcí. Reálným ministrem zahraničních věcí bude dál Andrej Babiš, který si ostatně tuto roli uzurpoval už za předchozího ministra zahraničí, a sociální demokraté tak budou dělat v zahraniční politice pouze stafáž."

ODS a komunisté se shodují, že je pro ně Tomáš Petříček neznámý politik.

"Jméno, které zaznělo, je pro nás "politicky nepopsaný list." To není člověk, kterého bychom mohli vídat v politice v různých úrovních, a vidět jeho názory, vidět, jak postupuje," uvedl komunistický poslanec Leo Luzar.

Lidovci zopakovali, že jim vadí vláda opřená o hlasy komunistů a SPD se nesmíří s tím, že ministerstvo řídí sociální demokracie. Bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) řekl, že se ČSSD místo volby významné osobnosti rozhodla upřednostnit zájmy své pražské organizace. Petříček je stejně jako Poche členem pražské ČSSD, a v říjnových komunálních volbách kandiduje na starostu Prahy 7. Místopředseda STAN Vít Rakušan naopak řekl, že s návrhem Petříčka nemá problém, vadilo mu spíš to, když Česko nemělo plnohodnotného ministra.