ČR vyjednala v Sýrii propuštění dvou zadržovaných Evropanů

Jan Hamáček, foto: ČTK/Vít Šimánek

Českým diplomatům se povedlo v Sýrii vyjednat propuštění dvou německých pracovníků neziskové organizace. V Damašku je vyzvedl vládní speciál, který je přivezl do Prahy. Na palubě byl i ministr vnitra a zahraničí Jan Hamáček z ČSSD, který považuje propuštění obou mužů za velký úspěch.

Jan Hamáček,  foto: ČTK/Vít Šimánek
Podle Hamáčka na nich nebyly vidět známky mučení. "Pobyt v těžkých podmínkách, samozřejmě pod psychickým nátlakem, protože nevěděli, co s nimi bude, na nich určitě nějaké stopy zanechal, ale věřím, že budou v pořádku."

Dvojici mužů zatkli kvůli nelegálnímu překročení hranic. O jejich vydání přímo v Damašku vyjednávala česká velvyslankyně Eva Filipi. Ostatní evropské země velvyslance v Sýrii nemají. Podle Hamáčka je tento případ přesně ten důvod, proč v Sýrii česká ambasáda je. Jeden z propuštěných byl Němec, národnost druhého nebyla zveřejněna. "Není to první případ, kdy Česká republika pomohla občanům jiných států,"řekl Jan Hamáček. Například loni česká ambasáda dojednala propuštění svérázného polského misionáře.

O propuštění se vyjednávalo několik týdnů

Eva Filipi,  foto: YouTube
O propuštění obou humanitárních pracovníků vyjednávalo české velvyslanectví několik týdnů. Podle Hamáčka současně vedlo ministerstvo zahraničí konzultace s německou ambasádou v Praze. Německý velvyslanec Christoph Israng byl u odletu českého speciálu do Sýrie a po jeho návratu se také ještě na palubě letadla setkal s oběma vysvobozenými.

"Jsou to lidé, kteří pracovali pro evropskou humanitární organizaci na jihovýchodě Sýrie," dodal politický tajemník ministerstva zahraničí Miroslav Poche z ČSSD.

Česká ambasáda v Damašku,  foto: Archiv Ministerstva zahraničních věcí
Hamáček uvedl, že oba humanitární pracovníci byli po svém zadržení transportováni do Damašku, kde je syrské bezpečnostní síly držely v jednom z nejtvrdších vězeňských zařízení v Sýrii. Ministr zahraničí se v Sýrii také sešel se svým protějškem Valídem Mualimem ke zhruba půlhodinovému jednání. Jak dodal Jan Hamáček, nevyhnuli se ani otázkám, které Česko i EU zdůrazňuje při jednáních. Odsoudil použití chemických zbraní na teritoriu Sýrie a požadoval, aby syrská strana poskytla součinnost při vyšetřování tohoto útoku. Se syrským ministrem zahraničí mluvil i o možnosti návratu uprchlíků, kteří ze Sýrie utekli před občanskou válkou.

Česko je jediný stát ze zemí EU, který má v Sýrii zastoupení na nejvyšší úrovni. Jak napsala Mladá fronta Dnes, podle kritiků, jejichž hlasy zněly především v Česku, tím legitimizuje režím Bašára Asada. Velvyslankyně Filipi byla také obviňována, že zaujímá v hodnocení občanské války příliš prorežimní postoje. Během války se však ukázalo, že pohled velvyslankyně byl objektivnější a vycházel z více faktů, než politikou motivovaný postoj spojenců.