Mírová akce NATO v Makedonii

Johnson Barry, mluvčí NATO v Makedonii

Rada Severoatlantické aliance ve středu v Bruselu definitivně schválila přesun svých vojáků do Makedonie. Vojáci NATO zde mají v příštích týdnech při operaci Essential Harvest převzít zbraně a munici, které jim podle dohod dobrovolně předají albánští povstalci. Více informací má Milena Štráfeldová.

Johnson Barry,  mluvčí NATO v Makedonii
Kontingent Severoatlantické aliance v Makedonii dosáhne celkového počtu tří a půl tisíce vojáků z 12 zemí NATO. Největší počet mužů z jednotlivých členských zemí NATO vyšle do Makedonie Velká Británie - zhruba 1 800 vojáků. Naproti tomu Spojené státy se hodlají podílet jen technickým a logistickým zabezpečením akce. Součástí sil NATO v Makedonii je už nyní 120 českých parašutistů, kteří do Skopje přiletěli o víkendu. Jejich úkolem je připravit zázemí pro příchod dalších vojáků, střežit budoucí velitelství sil NATO nedaleko makedonského hlavního města a budou i doprovázet konvoje přepravující zabavené zbraně albánských povstalců. O úloze českých vojáků v misi NATO v Makedonii řekl prezident Václav Havel:

"Je to poslání velmi důležité, je téměř historického významu a je to poslání velmi nebezpečné."

Havel přivítal i samotné rozhodnutí Rady NATO vyslat vojáky do Makedonie. Ocenil, že Severoatlantická aliance se tentokrát dokázala rozhodnout rychle:

"Domnívám se, že se poučila z různých předchozích krizových situací na Balkáně, kdy dlouhé váhání mělo za následek nezměrné lidské oběti. A samozřejmě jsem hrdý na to, že naši vojáci byli mezi prvními, kteří tam jeli už tu misi připravovat."

Působení sil NATO v Makedonii je rozděleno do tří fází. První z nich, během níž se budou vojáci rozmisťovat, bude trvat deset až čtrnáct dní. Hlavní etapou bude shromažďování zbraní a munice od albánských rebelů. Tato etapa bude zahájena až po definitivním rozmístění vojáků v Makedonii a je na ni vyhrazeno třicet dní. Závěrečnou fází, která bude trvat přibližně dva týdny, bude opětné stažení vojsk. Náš vojenský chargé d´affaires v bruselském sídle NATO Ivo Šrámek k harmonogramu akcí NATO však uvedl:

"Se zahájením sběru zbraní však nebudeme čekat až na rozvinutí celého kontingentu, v zájmu toho, aby se stihl harmonogram sběru zbraní, který je provázaný se schvalováním ústavních změn v makedonském parlamentu. Sběr by měl být ukončen do 27. září, což by měl být současně konec celé operace."

V rukou albánských povstalců je podle odhadů na 85 tisíc různých zbraní. Pozorovatelé přitom odhadují, že Albánci budou ochotni vydat jen pouhé tři tisíce kusů. Postup NATO v Makedonii v této souvislosti kritizují ruští politici, kteří tvrdí, že se navíc jedná o zbraně, kterými Západ nedávno Albánce vyzbrojil ve válce se Srby.