Mladí Češi jsou největšími kuřáky marihuany v Evropě

Mladí Češi jsou největšími kuřáky marihuany v Evropě. Vedou i ve spotřebě taneční drogy extáze. O tomhle nelichotivém prvenství se mluví ve výroční zprávě Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost.

Konopí ve formě marihuany nebo hašiše vyzkoušela během svého života téměř čtvrtina všech dospělých v Evropě. Zpráva monitorovacího střediska však nepřináší nové údaje, ale shrnuje starší výroční dokumenty jednotlivých států. Jde tedy spíše o dlouhodobé srovnání a trendy. Například u Česka se vychází z dat za rok 2004. A jak to s námi z hlediska užívání drog vypadá? Tradiční jedničkou zůstává Česko spolu se Slovenskem v injekčním užíváním pervitinu, což je dáno historickými okolnostmi. Pervitin se totiž dá vyrobit tzv. podomácku z volně dostupných léků.

Extáze
Drogou mladých je pak v Česku taneční droga extáze, tu okusilo 12 procent lidí, a marihuana, kterou za sledovaný rok kouřilo zhruba 28 procent Čechů do 24 let. Druzí jsou Španělé s 19 procenty. Viktor Mravčík z Národního střediska pro drogy je ale přesvědčený, že oblíbenost konopí už dosáhla svého maxima:

"Když se podíváte na údaje z většiny zemí, tak se zdá, že trendy hlavně v užívání konopí se stabilizují. To znamená, že neroste a v některých zemích dochází v posledních letech v poklesu."

To potvrzuje také Ivan Douda - psycholog společnosti Drop In.

"Možná že marihuana přestává být tou supermódní drogou. Možná že ten efekt zakázaného ovoce tím, jak se o ní hodně mluvilo, už přestává působit."

Zpráva ukazuje i na trendy v užívání drog. Stagnuje například injekční užívání drog. Jeden z největších problémů však začíná být kokain. Česku se tento boom zatím vyhýbá, přesto nebezpečí hrozí, protože jeho cena klesá. Letos u nás odhalili celníci rekordní dovozy. Jen za prvních devět měsíců zadrželi téměř 27 kilogramů kokainu, což je čtyřikrát více než loni.

"Kokain je nejdražší nelegální drogou na trhu v České republice. Zhruba dva až dva a půl tisíce za gram kokainu, i když i v Česku jsou známky toho, že může docházet k poklesu ceny. Ale v ČR je to i otázka pervitinu. Pervitin je látka s podobným efektem, je to taky stimulant. Máme tak přirozeného konkurenta tomu vyššímu výskytu kokainu."

Kvůli předávkování drogami ročně v Evropě umírá 7 až 8 tisíc lidí a zprávy nenaznačují, že by tenhle trend klesal. Jak dodal Viktor Mravčík, v Česku je přes 30 tisíc problémových uživatelů drog. Tolerance k drogám podle něj souvisí s celkovou tolerancí české společnosti k užívání návykových látek. I v kouření a pití alkoholu se totiž české děti a mladiství pohybují ve vyšších příčkách.