Moderní pětibojařka Grolichová jede na OH se skromnými ambicemi

Lucie Grolichová, foto: ČTK

Jedním ze sportovních odvětví, ve kterém získali naši reprezentanti na posledních OH medaili byl i moderní pětiboj. V Athénách se ze zisku bronzu radoval Libor Capalini. V Pekingu by si na cenný kov mohla sáhnout jeho reprezentační kolegyně Lucie Grolichová.

Lucie Grolichová,  foto: ČTK
Ačkoliv je Lucie Grolichová již světovou šampionkou ve štafetách, bronzovou medailistkou z individuálního závodu a ve své sbírce má další čtyři cenné kovy ze šampionátů i klání SP, pro OH v Pekingu si před sebe vytyčila skromné cíle.

"OH jsou jednou za čtyři roky, takže kdybych byla do desátého místa, tak budu spokojená."

Třicetiletá závodnice neočekává, že by jí při olympijské premiéře zradila psychika.

"Vzhledem k tomu, že mám za sebou hodně závodů, tak si to moc nepřipouštím. Nevím, jak to bude vypadat přímo na místě, ale nějaká extrémní nervozita určitě nepřijde."

Moderní pětiboj tvoří pět absolutně specifických - nesouvisejících disciplín. Lucie však nemá žádnou oblíbenou a na druhé straně ani tu, kterou by nejraději vynechala.

"Ten sport dělám proto, že je všestranný a trénink není monotónní. Potom spíše záleží, na jakou disciplínu má člověk zrovna náladu, ale není to o oblíbenosti. Samozřejmě mám svou nejsilnější disciplínu, kterou je šerm a nejslabší, což je běh."

A na co se naše nejlepší pětibojařka na olympiádě nejvíce těší?

"Na celkovou atmosféru. Před čtyřmi roky jsem byla v Číně na SP, ale na OH to bude jiné. Trochu vím, s čím mohu počítat."

Naopak povětrnostní podmínky v Pekingu přináší Lucii Grolichové obavy.

"Mám zkušenosti se smogem a hlavně s prachem. Nikde jsem neměla s ovzduším problémy, až tam se mi spustila alergická reakce na prach, takže jsem zvědavá, jak to po této stránce bude vypadat."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio