Svoboda si líže rány z olympijského moderního pětiboje

David Svoboda, foto: ČTK

Největším českým smolařem v Pekingu byl David Svoboda. Nešťastná příhoda s koněm Chunchunem v podání našeho moderního pětibojaře předčila i "eskymáka"Štěpánky Hilgertové. Český reprezentant po nepříjemném pádu na jedné z překážek nedokončil jezdecký parkur a přišel tak o téměř jistou medaili.

David Svoboda,  foto: ČTK
Český reprezentant si nejkrásnějšího pohledu na svět, tedy z hřbetu koně, pohříchu neužíval příliš dlouho. Na olympijském parkuru se mu stala osudnou překážka zvaná zeď, po jejímž zboření měl co dělat, aby unikl zděšeným kopům kopyty svého neposlušného čtyřnohého parťáka. Z kolbiště si odnesl několik modřin a také zmařenou medailovou šanci. Fyzická bolest odezněla podstatně rychleji než vědomí, že nejbližší možnost olympijského reparátu přujde až za čtyři roky.

"To nejhorší už mám za sebou, takže už mě to přebolelo. I když na to dlouho nezapomenu. Nejhorší to bylo po psychické stránce, že jsem se párkrát bouchnul, to mi nevadilo, ale daleko horší bylo vědomí, že jsem pravděpodobně přišel o olympijskou medaili."

Že s Chunchunem nebudou tvořit zrovna ideální dvojici napadlo Svobodu bezprostředně po vylosování, kdy se s čínským koněm začal seznamovat.

"Při opracování a seznamování s koněm jsem měl problémy, takže jsem věděl, že to na parkuru nebude ideální, ale vůbec jsem netušil, že by to mohlo dopadnout tak hrozně. ěřil jsem, že zajedu jízdu, která mi bude stačit na dobrý výsledek. Vůbec mě nenapadlo, že by se mohlo stát něco takového."

Pokud by český moderní pětibojař mohl vrátit čas, přistoupil by ke své jízdě s úplně jinou taktikou, než na které se dohodl s trenérem.

"Když se podívám na video, tak můžu říct, jaké jsem udělal na parkuru chyby. Ale hledání příčin, to je těžké. Mám na to svůj osobní názor. Kdybych jel znovu, tak bych jel koně na volný otěži a vůbec bych mu do toho nesahal. Ale jestli by to zabralo, to je otázka. To by ukázal až výsledek."

Jak rychle jste našel sílu, podívat se na svou jízdu na videu?

"Hned jak jsem přišel do olympijské vesnice, protože jsem chtěl vědět, jak to vypadalo. Potřeboval jsem vidět, jak byl tv záznam zavádějící. Na to psychické síly mám, to mi nedělá problém. Horší to asi bylo pro lidi, kteří mi věřili a které jsem zklamal."

Svobodu hodně zklamaly reakce některých českých internetových diskutujících.

"Otevřel jsem si diskusi na jezdeckých webových stránkách, kde jsme byli odsouzeni drsně a tvrdě, aniž by měli jezdci nějaké informace, což mi přišlo líto. Oni kritizovali to, co viděli v tv. Jenomže organizátoři nedokázali připravit regulérní podmínky a my jsme na to doplatili. Mrzí mě to celkově za celý moderní pětiboj."

Ačkoliv čínští organizátoři avizovali, že soutěže v moderním pětiboji jsou beznadějně vyprodány, byl 40tisícový stadion nakonec překvapivě poloprázdný především na soutěž žen. David Svoboda byl přesto z olympijské atmosféry nadšený.

"Na mužský závod bylo kolem 30 tisíc, na ženy přišlo ještě méně diváků, takže stadion nebyl zdaleka zaplněn. Trochu mě to mrzelo, ale i tak jsem takovou atmosféru na moderním pětiboji ještě nezažil, takže jsem rád, že diváci i přes deštivé počasí přišli."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio