Módní přehlídka nabídne lázeňskou módu před sto lety

Foto: Městská knihovna v Praze

Zajímá vás, jaká vládla móda v Luhačovicích, v největších moravských lázních před 100 lety? Jaká vládla etiketa, co se hrálo na kolonádě, kdo lázně navštěvoval a jak se lidé v lázních bavili? Odpověď dostanete v Městské knihovně v Praze, která o víkendu nabízí komentovanou módní přehlídku historických lázeňských modelů i ochutnávku lázeňských specialit.

Městská knihovna v Praze,  foto: Archiv Radia Praha
V Luhačovicích na počátku 20. století vládla v módě secese a během letní sezóny si tu dávala dostaveníčko společenská smetánka a umělci jako byl například Leoš Janáček, Dušan Jurkovič, bratři Mrštíkové a Uprkové, Alois Jirásek či Antonín Slavíček. Jak uvedla v rozhovoru pro Radio Praha Blanka Petráková z Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně, lázeňská móda byla velice elegantní a velice nákladná.

"Ženy, které si to mohly dovolit, které měly manžela v dobrém postavení, který jejich módu financoval, tak ty jely do lázní reprezentovat své postavení. V lázních vládla v té době přísná etiketa. Dámy se neustále převlékaly. Například dopoledne, když chodily k prameni popíjet minerální vodu, měly jiný typ kostýmu než potom k obědu. Jiné šaty volily na nějaké večerní události."

Když si vybavím lázně, tak si vždycky vzpomenu na písničku, kde se zmiňuje švihák lázeňský. Jsou ještě dnes lázeňští šviháci nebo už vymizeli?

Foto: Městská knihovna v Praze
"Dalo by se říct, že lázeňští šviháci jsou téměř na vymření. Dneska převládá pohodlná, spíše sportovní móda a je velice málo lidí, kteří si ještě dnes potrpí na eleganci. Ale právě proto vznikl Luhačovický okrašlovací spolek Calma, který připomíná dobu dávné elegance a snaží se alespoň několikrát do roka do lázní tuto elegantní atmosféru přinášet. Proto pořádáme nejrůznější kulturní akce, historické módní přehlídky, historické průvody, abychom připomněli lidem, jaká před sto lety lázeňská atmosféra byla, jak lázně vypadaly dříve."

Historická lázeňská přehlídka bude o víkendu i v Praze. Bude to komentovaná módní přehlídka. Kde jste sháněli modely a kdo bude předvádět?

"Předvádět bude spolek Calma. Scházíme se víc jak deset let, je nás kolem třicítky. Máme ale spoustu dobrovolníků a jsme schopni krásně obléct a vypravit do ulic průvod i devadesáti lidí. Kostýmy, do kterých se oblékáme, jsou repliky dobových kostýmů. Originální kostýmy staré sto a více let patří spíše do muzea. Jsou to vzácné kusy, které je potřeba ochraňovat. Kromě toho naši předkové byli podstatně drobnější, než jsme my dnes. Takže málokdo by se dneska dokázal obléci do kostýmu, který měl běžnou velikost před sto lety."

Co by si na sebe oblékla dáma, když by šla na odpolední procházku po lázeňské kolonádě před sto lety?

"Určitě by její sukně sahala téměř k zemi, určitě by měla vysoké šněrovací kotníkové boty, živůtek upjatý až ke krku, rukavičky, v žádném případě by se dáma nemohla objevit bez klobouku na hlavě. A musela by také mít slunečník, protože opálené byly v té době venkovanky a ženy, které pracovaly."

Určitě by si daly i lázeňskou specialitu. Budou na výstavě také k ochutnání?

"Ano, návštěvníci budou moci ochutnat. Vezeme sebou Vincentku, to je ta nejslavnější luhačovická minerálka. Pak lázeňské oplatky a ještě jedno malé překvapení."

Lázně Luhačovice,  foto: CzechTourism
K věhlasu lázní přispívali také umělci. Lázně jsou na jejich obrazech, objevují se v románech, psali tam své skladby. Připomínáte na výstavě i tuhle kapitolu?

"Umělci a intelektuální elita, která se v Luhačovicích před sto lety scházeli, byli důležitou součástí lázeňské společnosti. Patřil sem Dušan Jurkovič, Leoš Janáček, významní malíři jako Antonín Slavíček, Alois Kalvoda a také celá řada spisovatelů a básníků. Všechna tato jména budeme připomínat. Jedna z uměleckých osobností, které byly pro Luhačovice velice důležité, byla pražská spisovatelka, básnířka a pěvkyně Marie Calma Veselá, podle které se náš spolek jmenuje. Půjdeme také na Olšanské hřbitovy, kde položíme věnec na hrob Marie Calmy Veselé a také jejího manžela doktora Františka Veselého, budovatele moderních luhačovických lázní."