Mramorová kytara

Foto: www.janrericha.com
0:00
/
0:00

Kámen není jen mrtvá hmota. Sochař a hudebník mu dokázali vdechnout život. První z mramoru vyrobil kytaru, druhý rozezněl její struny. Tento unikátní nástroj vám představí Zdeňka Kuchyňová.

Umělcem, který nástroj vyrobil, je pražský sochař Jan Řeřicha. Struny kamenné kytary pak rozezvučel kytarový virtuóz Štěpán Rak. Když vzal do ruky kamenný nástroj poprvé, měl prý rozpačité pocity. Po prvních tónech Smetanovy Vltavy si jej ale získal. Oba umělci se setkali poprvé ve "městě rekordů" v Pelhřimově. Rak tam hrál na kuriózní kytaru vyrobenou ze sirek. Řeřicha představoval kamennou loď, nebo housle na které hrál Jaroslav Svěcený. Slíbil, že udělá i kamennou kytaru. A slib splnil. Nástroj tento týden slyšeli poprvé návštěvníci pardubického zámku.

"Kámen má podobné resonanční vlastnosti, jako dřevo."

uvedl Štěpán Rak v televizi Nova. Poprvé v dějinách tak kytarové struny rozezněly duši kamene. V tomto případě se jedná o mramor zvaný Verde Guatemala, říká sochař Jan Řeřicha.

"Barva je zelená. Určitě je to jediná hornina, která se dá takto mechanicky ohnout."

Svůj nástroj vyráběl tři měsíce a je na něj pyšný. Má stejné rozměry jako klasická kytara, jenom je asi pětkrát těžší. Potěšilo ho, že se dostal do nejpovolanějších rukou. Štěpán Rak vyzkoušel kytaru nejdříve se svými studenty. Zprvu měla velmi silný zvuk. Když vyměnil kovové struny za nylonové, nástroj ztratil na síle, ale zato získal zvláštní hlubiny, které u žádné kytary neznal. Pro sochaře Jana Řeřichu je nadšení uznávaného mistra největším oceněním. Jak uvedl pro Radio Praha, mramorová kytara však není jeho prvním kamenným nástrojem.

"Jde o to, ukázat krásu nástroje nejen estetickou, ale i hudební, je to posun, je to něco nového. Dělal jsem test na malou varhanní píšťalu a kamenný mikrofon s kamennou membránou. To byly věci, které kytaře předcházely. Kytaru beru v tento okamžik jako něco, co je vedle houslí nejprestižnější."

Kytarový virtuos Štěpán Rak vážně zvažuje vydání "mramorového" CD. Nevylučuje ani, že si jednou společně zahraje s Jaroslavem Svěceným, vlastníkem Řeřichovývch kamenných houslí.