Můžete znovu chytit covid? 1400 lidí v Česku se nakazilo opakovaně

Foto: ČTK / Dalibor Glück

Za rok od prvního potvrzeného případu nákazy koronavirem odborníci v Česku zaznamenali 1400 případů opakované infekce. Informoval o tom Státní zdravotní ústav.

Foto: ČTK / David Taneček

A počet opakovaných infekcí roste. Za poslední měsíc devítinásobně. Nárůst podle ústavu souvisí s velkým počtem nakažených v podzimní vlně. Reinfekci mělo 744 žen a 656 mužů. Mezi prvním a druhým onemocněním uplynulo 68 až 359 dnů, uvádí mluvčí Státního zdravotního ústavu Klára Doláková.

"Zkrácení intervalu z původně používaných 90 dnů na současných 60 dnů souvisí s rozšířením variant viru. K většině opakovaných onemocnění ovšem došlo v intervalu podstatně vyšším, medián intervalu mezi první a druhou epizodou onemocnění u hlášených případů byl 124 dní."

První dávku vakcíny už dostalo přes milion lidí

K těm, co prodělali covid podruhé, patřila například Veronika Luštincová. Onemocnění prodělala znovu po čtyřech měsících, přitom měla silné protilátky.

Foto: ČTK/David Taneček

"Průběh na podzim byl horší, měla jsem silné bolesti hlavy, velkou dušnost a kašel, k tomu ztrátu čichu. Druhá nákaza byla mírnějš. Například bolest hlavy byla nepříjemná, ale ne tak silná."

Kvůli reinfekcím a nejasnostem o tom, jak dlouho má člověk po prodělaném onemocnění imunitu, odborníci i nadále doporučují s určitým časovým odstupem očkovat i ty, kteří infekci prodělali. Alespoň jednu dávku vakcíny proti nemoci covid-19 zatím dostal v Česku víc než milion lidí, obě potřebné dávky má přes 371 tisíc obyvatel. Cílem je proočkovat asi 70 procent dospělé populace, což by se mělo podle vlády stihnout do konce letošního léta.

Lidi v izolaci a karanténě mohou kontrolovat i policisté

Lidi, kteří jsou v izolaci nebo karanténě budou spolu s hygieniky kontrolovat i policisté. Seznamy bude policie dostávat od krajských hygienických stanic. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) řekl, že podobná dohoda měla fungovat už loni na jaře, vznikl ale problém s Úřadem pro ochranu osobních údajů. Ten už byl podle vicepremiéra vyřešen.

Foto: Edwin Gonzalez,  Unsplash / CC0

"Uvidíme, jaký bude požadavek na policii, protože policie nemůže nasadit tisíce policistů. Je dost personálně vyčerpaná tím vším, co musí dělat."

Policie je už teď vytížená hlídáním hranic uzavřených okresů. Pokud se lidé nebudou zdržovat na místě, které nahlásili, budou podle Hamáčka čelit správnímu řízení. Pokud budou přistiženi venku, bude to posuzováno jako trestný čin podezření ze šíření nakažlivé choroby.

Do karantény nemusí nyní ti, u nichž se v posledních třech měsících covid-19 potvrdil. Od března do karantény nemusí ani lidé, kteří už byli očkováni oběma dávkami vakcíny, a od podání druhé dávky uplynulo alespoň 14 dnů.